Hoacin chocholatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHoacin chocholatý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádhoacinové (Opisthocomiformes)
Rodhoacin (Opisthocomus)
Illiger, 1811
Binomické jméno
Opisthocomus hoazin
(Müller, 1776)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hoacin chocholatý (Opisthocomus hoazin) je pták žijící v povodí Amazonky a Orinoka. Vyskytuje se v pralesích a mangrovových porostech a je dokonale specializován k životu na stromech.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá délky 60–70 cm, váží 700–900 gramů. Má hnědá křídla a ocas, sytě zelenou hruď, dlouhý krk je zakončen malou hlavou, tváře jsou bez peří a kobaltově modře zbarvené. Nezvyklý vzhled dotváří chocholka z dlouhých per v zátylku. Hoacinové jsou těžkopádní letci; třetinu jejich těla zaujímá vole, v němž zpracovávají rostlinnou potravu podobným způsobem jako přežvýkavci, lenochodi aj.

Listí a ovoce, kterým se živí, se při trávení rozkládá a silně zapáchá, což vyneslo hoacinovi přezdívku „smradlavý pták“ (stinkbird).[2] (Název hoacin pochází z nahuatlu a znamená „pták s chocholkou“, Aztékové tak nazývali jiný druh ptáka, patrně sokolce volavého. Hoacin se na území Mexika nevyskytuje – Aztékové s ním vůbec nepřicházeli do styku.)

Díky zápachu nemá hoacin přirozeného nepřítele.[3]

Hnízdo staví tak vysoko, aby nebylo ohroženo vodou v období dešťů.[3] Mláďata hoacinů se rodí neopeřená, ale hned po narození vidí a opouštějí hnízdo dříve, než začnou létat. Mají na každém křídle dva drápky, které užívají ke šplhání po stromech; ztrácejí je zhruba ve věku tří měsíců. Jsou také dobří plavci; když spadnou do vody, dokáží doplavat ke břehu a dostat se zpátky na větev. Mláďata z předchozího vrhu se zdržují poblíž rodičů.

Systematika hoacinů je dosud předmětem sporů. Někteří je řadí ke kurovitým ptákům, jiní ke kukačkám. Obvykle se přijímá názor, že tvoří samostatný archaický řád.[4] Zdá se, že jedna linie, která v současnosti obsahuje jediný druh, se před 64 miliony let oddělila od jiných ptačích druhů. Jediným žijícím druhem je hoacin chocholatý.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. WOOD, Cynthia. The Stinkbird Enigma Curio. In: Damn Interesting [online]. 17 July 2006 [cit. 28. 12. 2021]. Dostupné z: http://www.damninteresting.com/the-stinkbird-enigma/
  3. a b Jak přežít v Amazonii (5) [TV film]. Velká Británie, 2018. [Prima ZOOM, 28. 12. 2021 17.55]
  4. CHALUPSKÝ, Josef. Hoacinové – již ne „záhadní“? Taxonomie ptáků před rekonstrukcí? Vesmír [online]. 1996, roč. 75, č. 7, s. 386. Zpříst. 5. 7. 1996 [cit. 28. 12. 2021]. Dostupné z: http://www.vesmir.cz/clanek/hoacinove-jiz-ne-zahadni

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Od agamy po žraloka: velký ilustrovaný slovník zvířat. Praha: Artia, 1974, s. 90. (546 s.)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]