Veleštír Cimrmanův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Heterometrus cimrmani)
Jak číst taxoboxVeleštír Cimrmanův
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádštíři (Scorpionida)
Čeleďveleštírovití (Scorpionidae)
Rodveleštír (Heterometrus)
Binomické jméno
Heterometrus cimrmani
Kovařík, 2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veleštír Cimrmanův (Heterometrus cimrmani Kovarik) 2004 je štír černé barvy, s hladkými klepety a délkou mezi 90–115 mm. Jedinci tohoto druhu byli původně považováni za veleštíra trnitého (Heterometrus spinifer). Veleštír Cimrmanův má ale delší články klepet u samců, což u veleštíra trnitého chybí. Veleštír Cimrmanův je rozšířen v Thajsku a Vietnamu, kde obývá pralesy. Tento štír je pojmenován po fiktivní postavě Járovi Cimrmanovi.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Lze jej snadno chovat a to i ve skupinách. Hodí se do velkých výstavních terárií. Terárium by mělo mít jako podklad lignocel (kokosovou drť) o výšce min. 5 cm, jelikož tito štíři rádi hrabou. Pro skupinu 2, 6 (samec, samice) je třeba terárium 100 × 30 × 50 cm (délka, výška, šířka). Obecně platí že štír potřebuje terárium 3× delší než je sám a 2× tak široké. Přestože byl vědecky popsán až roku 2004 je v Česku již chován. Nejčastěji jako Heterometrus spinifer. Štír se rychle množí. Má až 27 velkých mláďat.

Jedovatost a povaha[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o klidného štíra, který se nesnaží bodnout, ale naopak štípnout klepety. Jeho jed není nebezpečný a bodnutí není bolestivé. Některé jiné druhy rodu Heterometrus však mohou být nevypočitatelné a více agresivní. Jedná se především o některé menší druhy rodu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • František Kovařík, Akvateraforum 3/2005, Heterometrus cimrmani
  • René Demis, Akvateraforum 7/2005, Štíři a Jára Cimrman

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]