Herman (Simpsonovi)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Herman Hermann
SérieSimpsonovi
První výskytBart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál
NamluvilAnglický dabing: Harry Shearer
Informace o postavě
Pohlavímuž
Povoláníprodavač v obchodě s vojenskými starožitnostmi
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Herman Hermann je fiktivní postava z amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Je jednorukým majitelem obchodu s vojenskými starožitnostmi. Naznačuje, že o ruku přišel, když ji vystrčil z okna školního autobusu. Retrospektiva dílu Panu Burnsovi s láskou ukazuje, jak přichází o ruku při stopování, když ho zboku srazí dodávka kontroly zvířat. Jako brilantní vojenský taktik se Herman podílel na Bartově vítězství v souboji s Nelsonem a na vyjednání mírové smlouvy mezi oběma bojujícími stranami v epizodě Bart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál, která je jeho prvním a nejvýznamnějším vystoupením.[1]

Herman je často zobrazován jako podvodník, který v dílu Dědovo dědictví prodal Abrahamu Simpsonovi fez, když falešně tvrdil, že ho dříve vlastnil Napoleon Bonaparte;[1] Herman pak Abeův starý klobouk inzeroval jako „klobouk, ve kterém byl zastřelen McKinley“. V dílu Springfieldská spojka se v garáži Simpsonových pokoušel obchodovat s falešnými kalhotami, ale Marge Simpsonová jej odhalila.[2] V parodii na Pulp Fiction: Historky z podsvětí jednou zajal náčelníka Wigguma a Haďáka a držel je jako rukojmí, ale Milhouse jej omylem omráčil středověkým mávátkem a zachránil je. Herman je vnímán jako poněkud nebezpečná postava, obléká se do vojenské uniformy a mluví pomalým, chraplavým hlasem. Je odhaleno a zmiňováno, že má pod pultem nabitou brokovnici a k dispozici různé další střelné zbraně.

V původním znění jej dabuje Harry Shearer,[3] jenž napodobuje hlas George H. W. Bushe.[4] Hermanův vzhled obličeje je vymodelován podle scenáristy Simpsonových Johna Swartzweldera.[4] Původní myšlenka Hermana byla podle Matta Groeninga taková, že pokaždé, když se objeví, podá jiné vysvětlení toho, jak přišel o ruku. Druhý vtip, který zahrnoval Hermana, jenž si ruku strčil do koule v kuželkárně, však byl vystřižen a scenáristé se tímto nápadem až do dílu Panu Burnsovi s láskou nikdy nezabývali.[5]

Server CinemaBlend zařadil postavu Hermana na seznam 8 postav ze Simpsonových, které by měly být pravděpodobně odstraněny ze seriálu.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of recurring The Simpsons characters na anglické Wikipedii.

  1. a b Herman Hermann | Personnages » Personnages Les Simpson. Chronique Disney [online]. [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. GAERTNER, Patrick D. S06 E23 – The Springfield Connection [online]. 2016-01-19 [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. GROENING, Matt. The Simpsons : a complete guide to our favorite family. 1. vyd. New York, NY: [s.n.] 249 s. Dostupné online. ISBN 978-0-06-095252-5, ISBN 0-06-095252-0. OCLC 37796735 S. 179. 
  4. a b Groening, Matt (2001). Commentary for "Bart the General", in The Simpsons: The Complete First Season [DVD]. 20th Century Fox.
  5. Groening, Matt (2006). Commentary for "Treehouse of Horror VIII", in The Simpsons: The Complete Ninth Season [DVD]. 20th Century Fox.
  6. JOEST, Mick. 8 Simpsons Characters That Should Probably Be Retired. CINEMABLEND [online]. 2020-08-13 [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. (anglicky)