Härjedalen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Härjedalen
Härjedalen – znak
znak
Härjedalen – vlajka
vlajka
Geografie
Souřadnice
Rozloha12 533 km²
Obyvatelstvo
Počet obyvatel9 641 (2020)
Hustota zalidnění0,8 obyv./km²
Správa regionu
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Härjedalen (norsky: Herjådalen nebo Herjedalen) je historická provincie ve středním Švédsku. Sousedí s norským hrabstvím Trøndelag a také s provinciemi Dalarna, Hälsingland, Medelpad a Jämtland. Provincie původně patřila Norsku, ale roku 1645 byla postoupena Švédsku ve smlouvě z Brömsebro, která ukončovala Torstensenovu válku, která začala dva roky předtím. Provincie tvoří převážnou část obce Härjedalen, jejímž sídlem je vesnice Sveg.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Název Härjedalen patrně pochází ze starozápadonorského slova herjárdalr, jež by se dalo přeložit jako „Údolí řeky Härje“. Jiné vysvětlení názvu říká, že slovo her nebo har znamená jen „hromada kamenů“ a odkazuje na kameny v řece Härjån.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Oblast je obývána zhruba od období 7 000 let před naším letopočtem. V Ruändanu, jež se nachází v pohoří Flatruet na severozápadě Härjedalenu, bylo nalezeno množství pravěkých skalních maleb. Je na nich zobrazeno asi dvaceti postav - lidí, medvěda, losa a sobů. Skalní malby byly objeveny v roce 1896 a jejich stáří se odhaduje na více než 4000 let.

Christianizace Härjedalenu proběhla po bitvě u Stiklestadu v roce 1030. Oblast byla dlouho převážně zemědělská. Velká část obyvatel Härjedalenu emigrovala do Ameriky, hlavně do severozápadní Minnesoty, na konci 18. století.

V poslední době jde o oblast hodně turistickou, díky horským střediskům ve Funäsdalenu, Vemdalenu a Lofsdalenu.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Čtyři pětiny oblasti se nacházejí v nadmořské výšce nad 500 metrů a tvoří součást Skandinávského pohoří. Högvålen, nejvýše položená vesnice ve Švédsku, která se nachází v nadmořské výšce 835 metrů nad mořem, se také nachází v provincii.

V Härjedalenu se nenachází vůbec žádná města. Jedinou vesnicí je město Sveg, které bývalo správním centrem provincie.

Provinční květinou je koniklec jarní. Vyskytuje se ve vysokých nadmořských výškách v Evropě a vyskytuje se také v Alpách.

Nachází se zde též národní park Sånfjället.

Administrativa[editovat | editovat zdroj]

Ve švédsku má oblast status „tradiční provincie“, ty ale neslouží žádným současným administrativním nebo politickým účelům, jsou to historické a kulturní entity.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Härjedalen na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]