Getreidegasse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Getreidegasse
Letní odpoledne na Getreidegasse
Letní odpoledne na Getreidegasse
Umístění
StátRakouskoRakousko Rakousko
MěstoSalcburk
ČtvrťStaré Město
Poloha
Začíná naBürgerspitalplatz
Končí naRathausplatz
Historie
Pojmenováno pozrno
Další údaje
Délka310 m
Počet adres50
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Getreidegasse (německy Obilná ulička) je rušná nákupní ulice v historické části Altstadtu (Staré Město) v rakouském Salcburku, které je od roku 1996 jako celek zapsáno na seznam Světového dědictví UNESCO.

Mozartův rodný dům
Getreidegasse

Dům číslo 9 je rodný dům Wolfganga Amadea Mozarta, ve kterém žil až do svých 17 let.

Getreidegasse prochází východo-západním směrem samotným středem města souběžně s řekou Salzachem. Je součástí pěší zóny v salcburské čtvrti Staré Město. První zmínka o ní jako o Trabegasse (z německého traben "utíkat, klusat") je z doby kolem roku 1150, kdy ulice vedla z historického Salcburku obchodního centra do severozápadního předměstí Mülln. Od té doby se její název několikrát změnil, až se ustálil na dnešní Obilné uličce.[1] Ve 14. století obdrželo město od knížete-arcibiskupa právo skladu, které nutilo i projíždějící obchodníky, aby své zboží aspoň tři dny vystavili a prodávali. Getreidegasse se následně stala preferovanou rezidenční čtvrtí bohatých salcburských měšťanů a městských úředníků. Řada domů ukrývá pitoreskní průchody a dvorky.

V posledních desetiletích se množství historických obytných domů změnilo v obchodní prostory. Getreidegasse je jednou z turisticky nejnavštěvovanějších lokalit města, magistrát města se opakovaně snaží o zachování autentického charakteru ulice.

Významní obyvatelé[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Getreidegasse na anglické Wikipedii.