Galenstock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Galenstock
Galenstock, jižní stěna
Galenstock, jižní stěna

Vrchol3586 m n. m.
Prominence252 m
Poloha
SvětadílEvropa
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
PohoříUrnské Alpy
Souřadnice
Galenstock
Galenstock
Prvovýstup18. srpna 1848 Pierre Jean Édouard Desor, Daniel Dollfuss starší a mladší, horští vůdci H. Währen, M. Bannholzer, P. Brigger, H. Jaun
Typskupina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Galenstock (3586 m n. m.) je hora v Urnských Alpách. Leží na území Švýcarska na hranici kantonů Valais a Uri. Na vrchol je možné vystoupit pouze horolezeckým způsobem.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Galenstock se vypíná v jižních Urnských Alpách, severně od silničního a železničního sedla Furkapass. Západně pod ním stéká ledovec Rhonegletscher, který se níže mění na pramennou oblast řeky Rhôna. Na jihovýchod stéká ledovec Sidelengletscher a na východ ledovec Tiefengletscher. Od Galenstocku se táhne na sever hřeben s výraznými vrcholy Tiefenstock, Rhonestock a Dammastock. K jihu klesá hřeben Galengrat do sedla Galensattel.

Horské chaty a hotely[editovat | editovat zdroj]

  • Belvedére je hotel postavený u silnice pod sedlem Furkapass na západní Walliské straně. Je dostupný autem nebo z železniční stanice historické parní dráhy přes sedlo. Slouží pro zimní výstupy od jihozápadu.
  • Furkablick je hotel u silnice pod sedlem Furkapass na východní Urnské straně.
  • Albert-Heim hütte (2542 m n. m.). Jedná se o horskou chatu dostupnou pouze pěšky pod ledovcem Tiefenbach. Slouží pro letní výstupy od východu.

Výstupové cesty[editovat | editovat zdroj]

Normální cesta v létě vede od chaty Albert-Heim, přes ledovec Tiefengletscher, na sedlo pod Tiefenstock a nakonec po severním hřebeni na Galenstock. Horolezecká obtížnost je hodnocena stupněm AD. Výstup trvá 5 hodin. Sezóna trvá od července do září.

Normální cesta v zimě na lyžích začíná u hotelu Belveder, míří k pramenům Rhony, stoupá po ledovci Rhonegletscher, odbočuje do sedla Galensattel a vrcholu dosahuje jižním hřebenem. Skialpinistické hodnocení obtížnosti doporučuje výstup jen pro zkušené. Výstup trvá 5 hodin. Sezóna trvá od května do července.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]