Frigidolfo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frigidolfo
V historické části Ponte di Legno
V historické části Ponte di Legno
Základní informace
Délka toku7 km
Plocha povodí60 km²
Průměrný průtok1,8 m³/s
SvětadílEvropa
Ústí
Protéká
ItálieItálie Itálie, Lombardie
Úmoří, povodí
Jaderské moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Frigidolfo či Torrente Frigidolfo je horský tok v italských Alpách. Je zdrojovým tokem řeky Oglio, která patří mezi nejvýznamnější přítoky Pádu. Pramení na samém konci údolí Val Camonica nad průsmykem Gavia. Pramenná oblast tvoří rozvodí mezi řekou Adda a Noce, které se nalézá na hřbetě mezi vrcholy o nadmořské výšce převyšující 3 000 m. Nejvyšším bodem povodí je Corno dei Tre Signori (3 360 m n. m.) Pramenná oblast tvoří údolí Val delle Messi. V létě tuto oblast překonává množstvím vodopádů, z nichž největší se nalézá nad chatou Valmalza. Největším přítokem je levostranné  Arcanello, které protéká údolím Val di Viso. Obě říčky jako rovnocenné v ploše povodí i průtoku se stékají ve městečku Pezzo, od kterého míří k Ponte di Legno. Zde tvoří spolu s množstvím mostků charakteristickou kulisu historické části města. Ve městě se stéká s říčkou Narcanello a vzniká tak významná italská řeka Oglio.

Údolí Val delle Messi je součástí strategické cesty průsmykem Gavia a po jeho stěně se vine silnice směrem k Bormiu. Cesta údolím Val di Viso navazuje v místech rozvodí s řekou Noce na historické pašerácké stezky do Švýcar. Obě údolí se rovnoměrně dělí o turistický zájem v letním i zimním období. V povodí Frigidolfa nejsou lyžařské vleky ani běžkařské tratě.[1] Vody Frigidolfa poskytují omezenou možnost úlovku pstruha potočního menšího vzrůstu, jsou však vyhledávány rybáři upřednostňujícími vzhled revíru nad jeho bohatostí.[2]

Pohled do spodní části údolí. V pozadí Ponte di Legno. Napravo pravobřežní část údolí Val delle Messi.. V pozadí vlevo údolí Narcanello.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Val delle Messi - Ponte di Legno .it. www.pontedilegno.it [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Permessi pesca ponte di legno - Divieti di Pesca/ Regolamenti/ Documenti. PescaNetwork Forum [online]. [cit. 2023-04-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]