Fremuthova jedle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Fremuthova jedle
Druhjedle bělokorá
Abies alba
Evidenční č.102583 (9383)
Ochranaod 1994
Poloha
KrajPlzeňský
OkresDomažlice
ObecČeská Kubice
KatastrDolní Folmava
Nadmořská výška840 m n. m.
Souřadnice
Fremuthova jedle
Fremuthova jedle
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fremuthova jedle je památný strom u vsi Dolní Folmava jihozápadně od Domažlic. Přibližně stopadesátiletá jedle bělokorá (Abies alba) roste na jižním svahu pod Čerchovem v údolí Chladné Bystřice v nadmořské výšce 840 m. Je nejvyšší památnou jedlí v Česku.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Podle Ústředního seznamu ochrany přírody AOPK obvod kmene jedle měří 383 cm a výška stromu dosahuje 42 m.[1] Ovšem Správa CHKO Český les nechala strom v červenci 2009 přeměřit horolezeckou technologií a byla zjištěna výška 51 m a obvod kmene 386 cm.[2] Fremuthova jedle je tak nejvyšší památnou jedlí v Česku a patrně i vůbec nejvyšším památným stromem v Česku (výška dalšího kandidáta na prvenství, Trojáku u Habrůvky, není udávána jednoznačně) a patří i k nejmohutnějším památným jedlím v Plzeňském kraji - obvodem kmene ji předstihuje pouze jedle u bývalého Zlatého Potoka (405 cm).[3] Věk stromu byl v roce 2000 odhadnut na 150–160 let.[2] Fremuthova jedle je chráněna od roku 1994 pro svůj vzrůst.

Stav stromu a údržba[editovat | editovat zdroj]

Jedle je v dobrém zdravotním stavu bez známek napadení hnilobou a vykazuje výškový i tloušťkový přírůstek. Kmen je bez viditelných poškození, u jeho paty jsou vytvořeny mohutné kořenové náběhy. Koruna stromu je ukázkově vyvinuta, pouze ve spodní části vlivem zastínění v lesním porostu prosychá a zelené větve se objevují až od cca 30 m.[2]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

K jedli se lze dostat z Dolní Folmavy přes zaniklou osadu Bystřice až k bývalému Zámečku, odtud cestou vlevo u rybníčku, v prudké pravotočivé zatáčce pod Čerchovem se odbočí vpravo na nezpevněnou lesní cestu, která vede k porostu mnoha statných jedlí a buků.

Stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. a b c KADERA, Jiří. Památné a významné stromy: Fremuthova jedle. Český les: příroda a historie. 2009, čís. 6, s. 33. Dostupné online. 
  3. Jedle bělokorá [online]. Lesy České republiky, s. p. [cit. 2015-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Související články[editovat | editovat zdroj]