Francisco Olazar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francisco Olazar
Francisco Olazar jako hráč Racing Club de Avellaneda
Francisco Olazar jako hráč Racing Club de Avellaneda
Osobní informace
Celé jménoFrancisco Olazar
Datum narození10. července 1885
Místo narozeníQuilmes, ArgentinaArgentina Argentina
Datum úmrtí21. září 1958 (ve věku 73 let)
Místo úmrtíLomas de Zamora, ArgentinaArgentina Argentina
Klubové informace
Konec hráčské kariéry
Číslo dresu5
Pozicezáložník
Mládežnické kluby
1893–1900
1900–1910
Argentina Mariano Moreno
Argentina Racing
Profesionální kluby
Roky Klub Záp. (góly)
1910–1922 Argentina Racing 225 (37)
Reprezentace
Roky Reprezentace Záp. (góly)
1916–1921 Argentina Argentina 18 (1)
Národní týmy jako trenér
Roky Reprezentace
1928–1930 Argentina Argentina
→ Šipka znamená hostování hráče v daném klubu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Mistrovství světa ve fotbale
Stříbrná medaile 1930 Argentina - trenér

Francisco Olazar (10. července 188521. září 1958) byl argentinský fotbalový záložník a trenér.

Na klubové úrovni strávil celou kariéru v Racing Club de Avellaneda, kde vyhrál osm ligových titulů v rámci Primera División a osm národních pohárů. Také hrál za argentinskou reprezentaci, kterou později trénoval a spolu s Juanem Josém Tramutolou ji dovedl ke druhému místu na Mistrovství světa ve fotbale 1930.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Olazar se narodil roku 1885 ve městě Quilmes. Poprvé hrál v malé fotbalové instituci Mariano Moreno z Avellanedy. V roce 1900 začal hrát s mládežnickým týmem Racingu v argentinské juniorské lize. Roku 1910 se připojil k seniorskému týmu, který v té době hrál argentinskou 4. divizi.

Olazar hrál na postu středního záložníka (s číslem 5) a byl součástí silného týmu Racingu, který postoupil do Primera División a mezi lety 1913 – 1919 vyhrál 7 po sobě jdoucích ligových titulů za sebou, což je dodnes nepřekonaný národní rekord. Racing Club je od té doby považován za nástupce dalšího legendárního týmu, Alumni (zanikl v roce 1911), nejúspěšnějšího týmu prvních let organizovaného fotbalu v zemi.

V roce 1950 Olazar prohlásil: „V mé době se fotbal hrál lépe. Tým Racingu z roku 1913 je mnohem lepší než jakýkoli tým, který může být vytvořen v dnešní době. Není možné vytvořit lepší sestavu než Muttoni, Ochoa, Reyes; Bethular, já, Pepe; Viazzi, Ohaco, Marcovecchio, Hopital, Perinetti. Tento tým vyhrál ligu bez porážky“.

Olazar byl jedním z nejvýznamnějších hráčů Racingu, v jehož dresu nastřílel celkem 37 gólů. Vynikal svou technikou a schopností vybojovat míč. Během všech úspěšných let byl kapitánem týmu a v té době byl považován také za nejlepšího argentinského středního záložníka. Příznivci Racingu jej často srovnávali s uruguayskou hvězdou José Piendibenem, společně však sdíleli vzájemný respekt.

Za argentinský národní tým odehrál 18 zápasů, včetně prvních dvou šampionátů Mistrovství Jižní Ameriky v letech 1916 a 1917. Za reprezentaci vstřelil 1 branku.

Po ukočení aktivní kariéry se Olazar stal trenérem a vedl argentinský tým, který v roce 1929 vyhrál Mistrovství Jižní Ameriky. Byl také trenérem týmu, který se zúčastnil prvního Mistrovství světa ve fotbale v roce 1930, kde on a technický ředitel Juan José Tramutola dovedli "albicelestes" na druhé místo za hostitelskou Uruguayí.

Úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Hráčské[editovat | editovat zdroj]

Trenérské[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Francisco Olazar na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]