Fontána před poliklinikou Ostrava-Hrabůvka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fontána před poliklinikou Ostrava-Hrabůvka
Základní údaje
AutorMikuláš Rutkovský
Rok vzniku1981
Popis
Materiálžula
pískovec
Umístění
UmístěníDr. Martínka
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fontána před poliklinikou Ostrava-Hrabůvka, nazývaná také socha Zdraví nebo socha Sedící žena, je vodní fontána se skulpturou ženy v městském obvodu Hrabůvka statutárního města Ostrava. Nachází se před místní poliklinikou na ulici Dr. Martínka. Geograficky náleží do nížiny Ostravská pánev v Moravskoslezském kraji. Autorem díla je český sochař, medailér a heraldik slovenské národnosti Mikuláš Rutkovský (1940–2010).[1][2][3][4][5]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Fontána před poliklinikou Ostrava-Hrabůvka byla postavena v letech 1977 až 1981. Ústředním motivem celého díla je skulptura sedící letně oblečené ženy, která je mírně zakloněná a hledí vzhůru. Skulptura je vytvořená z pískovce a umístěná na podstavci. Vodní části fontány jsou vydlážděny obklady z pemrlované žuly. V roce 2021 byla provedena kompletní renovace a modernizace celého díla, kde vodní hladina je podsvětlená a doplněná efektem mořského příboje. Renovace byla provedena dle návrhu týmu ostravského architekta Davida Kotka. Nápad na renovaci díla odhlasovali obyvatelé městského obvodu Ostrava-Jih v Participativním rozpočtu 2018.[1][2][3][4][5]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je celoročně volně přístupné.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ZAJÍC, Josef. OBRAZEM: Nejlidnatější ostravský obvod zdobí nová kašna. Radní testovali příboj. Moravskoslezský deník. 2020-11-29. Dostupné online [cit. 2023-09-13]. 
  2. a b OSTRAVA, POLAR televize. Kašna před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce prošla rekonstrukcí. Víme, jak dopadla | Ostrava-Jih | Zprávy | POLAR - Moravskoslezská regionální televize. polar.cz [online]. [cit. 2023-09-13]. Dostupné online. 
  3. a b Náš Jih. Náš Jih [online]. [cit. 2023-09-13]. Dostupné online. 
  4. a b Kašna před ostravskou poliklinikou je v rekonstrukci - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-09-13]. Dostupné online. 
  5. a b Do Hrabůvky se vrátila Sedící žena. Kašna má i vodní příboj. www.patriotmagazin.cz [online]. [cit. 2023-09-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]