Firn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Postupující ledovec s oblastí jeho tvorby, kde se sníh mění na firn a následně ledovec.

Firn (česky též sled, či srež) je přechodné stádium mezi sněhem a ledem. Vzniká opakovaným natáváním a mrznutím sněhu, kdy vzniká zrnitý led. Během něho dochází ke zmenšování objemu sněhového tělesa a zvyšování jeho hustoty. Změny ve struktuře krystalů postupně mění sníh na led, který v dostatečné mocnosti začne tvořit ledovec.[1]

Ottův slovník naučný: Firn (franc. névé) nazývá se ve velehorách starý sníh, jehož povrch následkem střídavého tání a zamrzání (regelace) přijal sloh zrnitý; tvoří přechod mezi obyčejným sněhem a ledem. Pokračuje-li regelace, mění se firn v pravý led a nahrazuje tak ledovcům ztráty, jež tyto na spodním svém kraji táním utrpí. V Alpách mnohé firnem kryté vrcholy nesou název Firne nebo Ferner, v Tyrolsku pak užívá se jména toho i pro skutečné ledovce.[2]

Firnové oblasti jsou klíčovou složkou míst, kde se tvoří nový horský ledovec a pevninský ledovec. V Evropě je možno takové oblasti nalézt v Alpách a na Skandinávském poloostrově.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOUKAL, Milan. Zima od A až po Ž. 21stoleti.cz [online]. RF HOBBY, s. r. o., 2009-01-19 [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. 
  2. Ottův slovník naučný: Ilustrovaná encyklopædie obecných vědomostí: Devátý díl. Praha: J. Otto, 1895. Dostupné online. S. 259. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]