Zážitková gastronomie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fine dining)

Zážitková gastronomie je způsob stravování, kdy host očekává nějakou formu prožitku, nejlépe však všech smyslů, aby odcházel plný dojmů. Nejedná se pouze o drahé luxusní podniky, ale dají se sem zahrnout i podniky například nabízející přípravu steaků na lávových kamenech, či stravovací zařízení s otevřenou kuchyní. Zážitková gastronomie nemá hranice a záleží pouze na provozovateli a jeho zkušenostech, jak tuto formu stravování uchopí.

Člověk vnímá všemi smysly, touží po prožitku, toto je cílem zážitkové gastronomie.

Zážitková gastronomie v kuchyni se týká nejen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, uspořádání a toho, jak je prezentované na talíři. Sebemenší detail zde hraje důležitou roli. Člověk vnímá jídlo zrakem, vůní a v neposlední řadě samozřejmě i chutí. Úkolem zážitkové gastronomie je tedy uspokojit všechny naše smysly, teprve toto je umění.

Z pohledu servisu, či obsluhy je úzce spojena se somelierem, který správným doporučením nápoje dotváří celkový dojem z pokrmu. Ani role číšníka v této činnosti není zanedbatelná. Šokovat zákazníka, pobavit ho a vyhovět všem jeho přáním, právě tak by měl číšník prezentovat své dovednosti. Prostředí v restauraci, která chce provozovat zážitkovou gastronomii, musí být nezapomenutelné, neopakovatelné a jedinečné.

Všechny tyto "položky" zážitkové gastronomie se musí vzájemně doplňovat a jedna bez druhé nemůže fungovat. Tento způsob stravování má velkou budoucnost. Od samého začátku se však setkává s nepochopením u většiny klientů, neboť tento zážitek je pro zákazníka samozřejmě dražší. Další překážkou je obrovský problém sehnat kvalifikovaný personál, jehož schopnosti by odpovídaly požadované profesionální úrovni.


Druhy zážitkové gastronomie[editovat | editovat zdroj]

Fine dining je nejvyšší nabídkou formy zážitkové gastronomie, jedná se o jednoznačné snoubení všech smyslů s atmosférou místa. Podniky nabízející tuto službu jsou menší, s několika stoly, aby bylo vždy dosaženo potřebné péče o zákazníka. Vše bývá doplněno atmosférou luxusního prostředí, zajímavým výhledem, či stylovým interiérem. Pokrmy a nápoje jsou typické výběrem netradičních a exkluzivních surovin. V případě personálu opakovanými tréninky.

Snoubení vína s jídlem je pouze jedním z typů zážitkové gastronomie. Jedná se o vhodnou kombinaci nápoje a pokrmu za dodržení gastronomických pravidel.

Formy zážitkové gastronomie[editovat | editovat zdroj]

Gastronomické akce, které restaurace lákají jinou nabídkou jídel a nápojů doplněných o další detaily jako např. hudbu, výzdobu a jiná překvapení pro hosta. Bývají to třeba zabijačkové hody, rybí hody, dny zahraničních kuchyní, Valentýnské večerní menu apod.

  • otevřená kuchyně nebo pohledová kuchyněfront cooking je dokončování pokrmu před zraky hosta
  • Aktivcounter, znamená zážitek z připravovaného jídla. Kuchyň je součástí odbytového střediska, host může kuchaře celou dobu sledovat.
  • Fondue, je příprava jídla, kdy si host dokončuje pokrm sám
  • Netradiční obsluha, znamená, když je host obsluhován jiným způsobem než je tradiční koncept; obsluha nebo i způsob obsluhy se nějakým způsobem odlišuje. Například v kavárně Golden Pacific Café a restauracích Výtopna je host obsluhován modelovou železnicí.
  • Interiér patří mezi koncepci zážitkové kuchyně, kdy prostředí dotváří atmosféru restaurace [1], např. v Chicagu byl otevřen podnik Rainforest Café, jenž je založený na konceptu dešťových pralesů. Bujná vegetace, tropičtí ptáci a motýli, velká akvária a hučící vodopády mají navodit klima džungle. Trend designových restaurací se postupně rozrustá i u nás.
  • Hudba a tanec, je nezbytný hlavně ve střediscích společensko-zábavních
  • Pro děti to může být barevný jídelní lístek, omalovánky, hračky, pestré pokrmy, podávané na barevných talířcích s vhodným prostíráním

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.patriot.sk/2009/04/vino-ako-fenomen-rozvoja-gastronomie-cast-i/ Archivováno 19. 7. 2009 na Wayback Machine. Víno ako fenomén rozvoja gastronómie - časť I. - slovensky

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]