Finští Tataři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Finští Tataři
Tataři v mešitě ve městě Järvenpää
Tataři v mešitě ve městě Järvenpää
FinskoFinsko Finsko700
Jazyk(y)
tatarština, finština
Náboženství
sunnitský islám

Finští Tataři (tatarsky Finlandiyä Tatarları, finsky Suomen tataarit, švédsky Finländska tatarer) jsou národnostní menšinou ve Finsku. Jejich počet se odhaduje na 600 až 700 osob.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o Tatarech ve Finsku pochází z roku 1836 a šlo o vojáky carské armády.[1] Hlavní migrační vlna přišla koncem devatenáctého století a tvořili ji Mišarští Tataři z okolí města Sergač.[2] Věnovali se převážně drobnému obchodu, postupně se v zemi usazovali a stěhovaly se za nimi rodiny. Po říjnové revoluci hledali ve Finsku azyl představitelé panturkismu jako např. Alimcan Idris. První Tatar získal finské občanství v roce 1919. Po druhé světové válce přišly do Finska stovky Tatarů z Vyborgu a Estonska.

Tataři se dobře integrovali do většinové společnosti, 156 mužů a 21 žen bojovalo za Finsko v zimní válce.[3] Padlým vojákům byl vztyčen roku 1987 pomník na muslimském hřbitově v Helsinkách.

Většina finských Tatarů vyznává sunnitský islám. Sdružuje je Finská islámská kongregace (Suomen Islam-seurakunta) sídlící v Helsinkách a Tamperská tatarská kongregace (Tampereen tataariseurakunta), významná mešita se také nachází ve městě Järvenpää.[4] Zinnetullah Ahsen Böre pořídil první překlad Koránu do finštiny. Pod vlivem Turecka začali finští Tataři v období mezi světovými válkami zapisovat svůj jazyk latinkou místo arabského písma. V Helsinkách existovala základní škola s výukou v tatarštině, zrušená pro nedostatek žáků v roce 1969.

Z tatarských pokrmů ve Finsku zdomácněl peremeč (pärämäts).

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Onward, Muslim Soldiers - Finland's Tatars during the Winter War [online]. 2020-01-03 [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. TODAY, The Nomad. Finnish Tatars, two centuries of Muslim faith shaped by ice and snow. The Nomad Today [online]. [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Okan Daher about Tatars in Finland — RealnoeVremya.com. realnoevremya.com [online]. [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Visit Jarvenpaa Mosque on your trip to Jarvenpaa or Finland. www.inspirock.com [online]. [cit. 2022-03-23]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]