Fender Musical Instruments Corporation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fender)
Fender Musical Instruments Corporation
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založení1946
ZakladatelLeo Fender
Adresa sídlaScottsdale, Spojené státy americké
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéAndy Mooney
Charakteristika firmy
Produktystrunný nástroj, zesilovač a basová kytara
Dceřiné společnostiSquier
Jackson Guitars
Charvel
Gretsch Guitars
EVH
Identifikátory
Oficiální webwww.fender.com
LEI549300G8G1R16J8L5Q60
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Eric Johnson signature Stratocaster.

Fender Musical Instruments Corporation, dříve Fender Electric Instrument Manufacturing Company je americký výrobce hudebních nástrojů.

Tuto firmu založil Američan Leo Fender. Původě byl opravářem automobilových rádií, později se ale začal zajímat o kytary a to ho dovedlo k jejich výrobě. V 50. letech 20. století navrhl jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších typů kytar – Stratocaster.

Firma Fender je sice známá hlavně elektrickými kytarami, ale vyrábí také basové kytary, kytarová komba a kytarové příslušenství. Má několik oddělení, nejznámější z nich jsou v Mexiku a USA. Fender své produkty vyrábí ručně (proto starší název Fender Electric Instrument Manufacturing Company), díky čemuž mají sice vyšší cenu ale i kvalitu. Vedle stratocasteru, vyrábí i starší model telecaster. Z baskytar např. Fender Jazz Bass a Fender Precision Bass.

Stratocastery mívají 3 jednocívkové (single coil) snímače a hodí se spíše na jemnější styly, ale objevují se i varianty s jedním humbuckerem. Společně s Les Paulem patří k nejběžnějším modelům. Výrobky Fender používá/vala spousta známých muzikantů, mezi ně patřili a patří John Paul Jones, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Dave Murray, Eric Clapton, Keith Richards a mnoho dalších světoznámých umělců.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]