Farid Simaika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Farid Simaika
Osobní informace
Datum narození12. června 1907
Místo narozeníAlexandrie
Datum úmrtí11. září 1943 (ve věku 36 let)
Místo úmrtíMakassar
Sportovní informace
Sportskoky do vody
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Skoky do vody na LOH
stříbro 1928 Amsterdam Věž 10 m
bronz 1928 Amsterdam Prkno 3 m

Farid Simaika (arabsky فريد سميكة, 12. června 1907 Alexandrie – asi 11. září 1943 nedaleko Makassaru) byl egyptský reprezentant ve skocích do vody, dvojnásobný olympijský medailista.

Pocházel z koptské rodiny s dlouholetou tradicí působení ve vysokých státních službách. Od roku 1927 žil v USA a soutěžil za Hollywood Athletic Club. Na Letních olympijských hrách 1928 reprezentoval Egypt, získal bronzovou medaili ve skoku z třímetrového prkna. V soutěži ve skoku z desetimetrové věže získal nejvíc bodů a byl vyhlášen vítězem. Teprve po slavnostním ceremoniálu bylo oznámeno, že podle pravidel nerozhoduje o titulu absolutní počet bodů, ale počet rozhodčích, kteří dali závodníka na první místo; podle tohoto kritéria se nakonec stal olympijským vítězem Američan Pete Desjardins a Simaika skončil druhý.

Simaika vyhrál čtyřikrát americké mistrovství Amateur Athletic Union ve skocích do vody, zároveň se živil placenými skokanskými exhibicemi, proto byl před olympiádou 1932 označen za profesionála a nebyla mu povolena účast. Svoji zdatnost ve vodních sportech uplatnil i ve filmech Seas Beneath, Double Diving a Water Sports, účinkoval také v plavecké show Billyho Rose. Dvakrát se oženil s Američankou, předtím musel dokazovat svoji příslušnost k europoidní rase, protože kalifornské zákony v té době zakazovaly rasově smíšená manželství. V roce 1942 obdržel americké občanství a narukoval do armády. Protože uměl pilotovat letadlo a fotografovat, byl zařazen k průzkumné jednotce. Při letu nad pobřežím ostrova Sulawesi v září 1943 zmizel beze stopy, po válce byl prohlášen za mrtvého a byl mu udělen Záslužný letecký kříž. Simaikův přítel poručík Frank Kurtz zaznamenal výpověď jednoho australského vojáka, že v dané oblasti viděl sportovcovu hlavu oddělenou od těla, což by znamenalo, že Simaika pád letadla přežil a byl později zavražděn japonskými vojáky nebo domorodými lovci lebek.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]