Expozice hudebních nástrojů v Ostružné

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Expozice hudebních nástrojů

Expozice hudebních nástrojů v areálu Skiland v obci Ostružná na pomezí Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor je soukromá sbírka a patří mezi ojedinělé[1] na území Česka. Je zde vystaveno cca přes 700 hudebních nástrojů z různých koutů světa.[2] Kromě Antarktidy jsou v zastoupení všechny kontinenty. Nejvíce hudebních nástrojů je ale z Evropy.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Majitel původně začal shromažďovat hudební nástroje za účelem výzdoby nově zbudované restaurace ve svém areálu roku 2004. Oficiální otevření expozice proběhlo v červnu 2015, přístupná veřejnosti je od listopadu 2014. Záměrem majitele je především představit lidem co nejvíce hudebních nástrojů, na které se hrálo nebo hraje jak v Česku, tak i v zahraničí. Původní majitel v roce 2020 zemřel, ale sbírka zůstává otevřená veřejnosti i nadále.

Popis sbírky[editovat | editovat zdroj]

Celková sbírka obsahuje přes osm set instrumentů. Kromě běžných hudebních nástrojů, jako je banjo, housle, kytara, akordeon, hoboj mezi ně patří i například bandura, Er Hu, dulcimer, kantele, rebab, sitár, kazoo, suzafon aj.

Mezi hudebními nástroji jsou i perníkové housle či nástroje, které jsou vyrobeny ze zvířat, např. mandolína Charango, jejíž tělo je vyrobeno z krunýře pásovce devítipásého.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠVUBOVÁ, Andrea. V Ostružné v Jeseníkách otevřeli jedinečnou expozici hudebních nástrojů z celého světa. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2015-06-13. Dostupné online. 
  2. a b MIARKOVÁ, Libuše. Jedinečná sbírka hudebních nástrojů v Ostružné se rozšiřuje o další exponáty. Novinky.cz [online]. 2018-03-19. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]