Epiduroskopie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Epiduroskopie je endoskopický výkon prováděný v epidurálním prostoru. Jejím prostřednictvím je diagnostikován a terapeuticky ošetřen zdroj chronické lumbosakrální radikulární bolesti zad vznikající nejčastěji v důsledku syndromu selhané operace zad (FBSS, failed back surgery syndrome), který se projevuje u 10 až 40 % operovaných pacientů.[1] Zdrojem bolesti může být epidurální fibróza (zmnožení vaziva) v míšním kanálu, která dráždí míšní kořen nebo způsobuje zúžení epidurálního prostoru. Statisticky se fibróza projevuje až u třetiny pacientů po operacích.

Epiduroskopii lze označit za výkon, který nabízí tři efektivní terapeutické možnosti: diagnostiku a identifikaci místa bolesti zobrazením epidurálního prostoru speciálním endoskopem, mechanické odstranění epidurální fibrózy a cílenou aplikaci léčiva. 

Symptomy a diagnostika[editovat | editovat zdroj]

Bolest se projevuje nejčastěji v oblasti dolní části bederní páteře s vyzařováním do dolních končetin nebo bez vyzařování, případně v obou místech současně. Místo a způsob šíření bolesti je v závislosti na místě postižení v páteři velmi variabilní. Diagnostika přítomné epidurální fibrózy se stanovuje většinou na základě konvenčních zobrazovacích metod jako MRI a CT a jako vysoce efektivní metodou se při jejím záchytu projevuje právě epiduroskopie. Studie porovnávající schopnost detekování fibrózy prokázala 16% zachycení fibrózy MRI oproti 90 % u epiduroskopie.[2]

Terapeutické možnosti epiduroskopie[editovat | editovat zdroj]

Epiduroskopie je komplexní výkon, který podává významnou diagnostickou informaci o míšním kanálu. Důkladné zobrazení epidurálního prostoru kamerou umožňuje snadno a přesně odhalit postižené nervové kořeny, identifikovat záněty, srůsty či jiné abnormality. Díky přímé vizualizaci je možné ihned terapeuticky řešit jiné patologické procesy v míšním kanálu. Při epiduroskopii se využívá speciální endoskop – vícelumenový instrument, který umožňuje zavedení optického vlákna, laserového vlákna a další terapeutické mechanismy. Nejúčinnějšími léčebnými možnostmi epiduroskopie je adheziolýza, resp. mechanické rozrušování adhezí (srůstů), kontinuální proplachování fyziologickým roztokem, který odstraňuje zápalové prvky a cílené podávání léčiva (kortikosteroidů).

Způsob provedení epiduroskopie[editovat | editovat zdroj]

V lokální anestezii a pod kontrolou rentgenu se přirozeným anatomickým otvorem v kosti křížové (hiatus sacralis) zavádí speciální zaváděcí jehla. Přes jehlu se poté zavede velmi tenký endoskop, který je napojen na kameru, a laserové vlákno. Pod neustálou vizuální kontrolou je následně fibrózní tkáň odstraňována laserem nebo tepelnou radiofrekvencí. Pro precizní zobrazení je míšní kanál proplachován fyziologickým roztokem. V případě zúžení epidurálního prostoru se zavádí balonkovitý katetr, který umožní jeho rozšíření a zpřehlednění. Epiduroskop se zavádí ve většině případů na úroveň ploténky L5-S1 nebo L4-5.

Výhody epiduroskopie[editovat | editovat zdroj]

Epiduroskopie jako miniinvazivní výkon přináší, v porovnání s konvenční chirurgií, dle ISMISS[3] pacientovi řadu výhod, zejména nižší riziko poškození nervů, menší tvorbu epidurální fibrózy, nižší výskyt infekcí, menší chirurgický řez a chirurgické trauma. Benefitem je v neposlední řadě také rychlejší rekonvalescence a rychlejší návrat do aktivního života. Výkon se provádí v režimu jednodenní chirurgie, tj. pacient se po zákroku a doporučené době odpočinku navrací tentýž den do svého domova. Délka výkonu se pohybuje od 20 do 60 minut.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Thomson S, Jacques L. Demographic Characteristics of Patients with Severe Neuropathic Pain Secondary to Failed Back Surgery Syndrome. Pain Practice [online] 2009;9(3):206–215. ISSN 1530-7085, 15332500. 
  2. Hemmo A. Bosscher, MD, FIPP*; James E. Heavner, DVM, PhD, FIPP (Hon)*,†, Lumbosacral Epiduroscopy Findings Predict Treatment Outcome, Pain Practise 2013
  3. SIS, Spine Intervention Society, 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.