Doprava ve Vietnamu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Doprava ve Vietnamu se rapidně zlepšuje z hlediska kvality a kvantity. Nejvíce se rozvíjí silniční doprava, většina silnic je nebezpečných a pomalých kvůli zastaralosti silniční infrastruktury. V posledních letech[kdy?] se zintenzivnila výstavba rychlostních silnic. Letecká doprava je důležitá při cestování na delší vzdálenosti. Metro je v procesu výstavby ve dvou metropolích Vietnamu, v Hanoji a Ho Či Minově Městě.

Silniční doprava[editovat | editovat zdroj]

Vietnamskému provozu dominují motocykly
Památník na Státní silnici 4E

Silniční infrastruktura ve Vietnamu má délku okolo 260 000 km,[1] z toho je jen 19 %[2] zpevněných silnic. 40 % sítě je ve špatném stavu. Infrastruktura se skládá z různých typů cest, přičemž 20 000 km tvoří dálnice a 24 000 provinční silnice. Do roku 2015 bylo postaveno více než 700 km dálnic a rychlostních silnic, 500 km je stále ve výstavbě.[1]

Rychlostní silnice[editovat | editovat zdroj]

Rychlostní silnice jsou ve Vietnamu poměrné novinkou. Silniční provoz se rozrůstá, ale většina silnic je nebezpečných kvůli zastaralosti. Rychlostní silnice řeší problém na hlavních tazích tím, že oddělují rychlý silniční provoz od pomalého.

Ve Vietnamu jsou definovány 2 typy rychlostních silnic. Rychlostní kategorie jsou čtyři: 60, 80, 100 a 120 km/h. Obecně mají na rychlostní silnici přístup auta, autobusy, nákladní auta a công nông (zemědělská vozidla) a všechny typy motocyklů jsou zakázány.

Národní silnice

Vodní doprava[editovat | editovat zdroj]

Trajekty[editovat | editovat zdroj]

Většina trajektových spojů byla nahrazená mosty, ale trajekty stále fungují pro vozidla, které nemají povolený přístup na rychlostní silnice.

Letecká doprava[editovat | editovat zdroj]

Důležitost letecké dopravy rapidně roste. Linka mezi Hanojí a Ho Či Minovým Městem je od roku 2016 7. nejvytíženější linkou na světě.[3][4][5] V roce 2017 se na ní přepravilo 6 769 823 pasažérů.[5]

Mezinárodní letiště[editovat | editovat zdroj]

Vietnam má 37 civilních letišť, včetně 3 mezinárodních. Mezi mezinárodní letiště patří: Nội Bài International Airport v Hanoji, Da Nang v Da Nangu a letiště Tân Sơn Nhất v Ho Či Minově Městě, které je největší letiště ve Vietnamu. V roce 2017 odbavilo 62 milionů pasažérů, což bylo 19% zvýšení oproti roku 2016. Staví se nové mezinárodní letiště Long Thanh poblíž Saigonu, které má nahradit přecpané staré letiště (Tan Son Nhat) v Ho Chi Minově Městě.

Aerolinky[editovat | editovat zdroj]

Vietnamské aerolinie (Vietnam Airlines) létají na 79 mezinárodních letišť a vlastní 83 letadel. Druhým největším domácím dopravcem je VietJet Air, který má 47 letadel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Doprava vo Vietname na slovenské Wikipedii a Transport in Vietnam na anglické Wikipedii.

  1. a b PRESENTATION TO FOREIGN INVESTORS. http://www.mt.gov.vn/Images/editor/files/T%20BICH/T11/Presentation%20to%20foreign%20investors.doc. 
  2. ZAKEN, Ministerie van Buitenlandse. Transport and logistics in Vietnam. www.netherlandsworldwide.nl [online]. [cit. 2018-11-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-11-05. (anglicky) 
  3. VNEXPRESS. Hanoi-Saigon is world’s seventh busiest air route - VnExpress International. VnExpress International – Latest news, business, travel and analysis from Vietnam. Dostupné online [cit. 2018-11-13]. (anglicky) 
  4. VNEXPRESS. Saigon-Hanoi ranks 7th among world's busiest air routes - VnExpress International. VnExpress International – Latest news, business, travel and analysis from Vietnam. Dostupné online [cit. 2018-11-13]. (anglicky) 
  5. a b World's most popular air journey revealed. CNN Travel. 2018-09-13. Dostupné online [cit. 2018-11-13]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]