Divoká Evropa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Divoká Evropa
Původní názevWild Europe
Europe: A Natural History
HrajíSean Pertwee
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Počet řad1
Počet dílů4
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Mike Gunton
ProducentBBC
Premiérové vysílání
StaniceBBC Four
Vysíláno15. února 2005 8. března 2005
Oficiální webové stránky
Divoká Evropa na ČSFD, Kinoboxu, FDb, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divoká Evropa nebo také Divoká minulost Evropy (anglicky Europe: A Natural History nebo Wild Europe) je čtyřdílný britský dokumentární televizní seriál o vývoji evropského kontinentu a to od prvohor až po současnost. Poprvé byl vysílán na televizi BBC1 v roce 2005. Byly do něj použity některé scény z fiktivně-dokumentární série Putování s dinosaury a několik scén z Putování s pravěkými zvířaty. Tento titul rovněž vyšel v České republice na DVD v roce 2009. Hudbu k této sérii nahrál Britský národní orchestr a hudba byla velmi ceněná.

Na ČT2 byl dokument vysílán pod názvem Mýty a fakta historie: Divoká minulost Evropy.[1]

Obsah seriálu[editovat | editovat zdroj]

Seriál má čtyři díly:

Zrození světadílů[editovat | editovat zdroj]

Díl Zrození světadílů[p 1] (anglicky Genesis) pojednává o období od doby před 500 miliony lety do doby před 5,5 milionu let. Je zachycen vznik Pangey, odtržení Severní Ameriky a vznik Středozemního moře.

V zajetí ledu[editovat | editovat zdroj]

Díl V zajetí ledu[p 1] (anglicky Ice Ages) pojednává o období od doby před 2,5 milionu lety do doby před 10 tisíci lety. Zachycuje období doby ledové včetně snížení hladiny oceánů o 100 metrů, období existence neandrtálců a znovuzalesnění Evropy.

Zkrocení divočiny[editovat | editovat zdroj]

Díl Zkrocení divočiny[p 1] (anglicky Taming the Wild) pojednává o období od doby před doby před 10 tisíci lety do doby 19. století našeho letopočtu. Zachycuje počátky zemědělství, vzestup a pád Římské říše, ovládnutí částí Evropy Maury, Berbery, Araby a Vikingy, dovezení brambor do Evropy a průmyslovou revoluci.

Nové milénium[editovat | editovat zdroj]

Díl Nové milénium[p 1] (anglicky A New Millenium) zachycuje život ve 21. století. Zmiňuje dovážení škůdců a invazních rostlin. Naznačuje také možnou budoucnost Evropy.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d V České televizi byly jednotlivé díly uvedeny pod názvy Vývoj, Doba ledová, Krocení divočiny a Nové tisíciletí.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]