Diskuse:Ovoce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele Ramon de L v tématu „Námitka

Námitka[editovat zdroj]

Nesouhlasím s definicí. Například okurka nebo rajče mají v sobě také semena a přesto se počítají k zelenině --Kirk 18:41, 22. 3. 2008 (UTC)

Tak jsem to opravil. Doufám, že to nyní sedí. --Kirk 18:46, 22. 3. 2008 (UTC)

V čem je problém? Tam není napsáno (alespoň jsem si toho nevšiml), že to, co obsahuje semena, je ovoce. Je tam, že se jedná o plody víceletých semenných rostlin, zejména dřevin. Jen si myslím, že by se to mohlo zpřesnit na krytosemenné, nemyslím si, že existuje třeba druh šišky nahosemenných rostlin, které by byly považovány za ovoce. --Reaperman 18:52, 22. 3. 2008 (UTC) No ty výjimky ze sladkosti jsou myslím trochu častější, než by bylo záhodno. --Reaperman 18:52, 22. 3. 2008 (UTC)

Reaperman: zatím jsem teda ještě nenarazil ně toho, kdo by ořechy považoval za ovoce. To existuje nějaký oficiální seznam ovoce, či co? --Kirk 19:02, 22. 3. 2008 (UTC)

Já nevím jestli existuje, nějaký seznam. Nevím ani co se všechno podle české tradice do ovoce řadí. Pokud bych si ale měl vybrat, tak bych skutečně ořechy zařadil do ovoce, ovšem pak nechápu, proč tu protestuješ argumenty se zeleninou. Ta definice, co tam byla celkem odpovídá tomu, co je v mém okolí zvykem. --Reaperman 19:14, 22. 3. 2008 (UTC)

Kokosový ořech je zelenina? --Chmee2 19:19, 22. 3. 2008 (UTC)

Nejsem si jist, jestli lze najít nějakou zcela spolehlivou obecnou definici ovoce. Podle té, která je v článku, by se za ovoce daly považovat třeba i bukvice. Možná by to chtělo v článku zmínit něco v tom smyslu, jako zmínil Reaperman v předchozím příspěvku, tj. že o tom, co lidé mezi ovoce řadí, rozhoduje do velké míry tradice.
Anglická tradice třeba řadí rajčata mezi "fruit" a nikoliv "vegetable". Enwiki v hesle o rajčatech také mimo jiné konstatuje, že pojem "vegetable" stejně nemá žádný botanický význam a je pojmem čistě kulinářským. Úmyslně uvádím pojmy anglicky, protože ve slově "fruit" se mísí významy "ovoce" a "plod", což způsobuje ještě trošku víc zmatku.
V zásadě ale pro češtinu platí to samé: hledat definice rozdílů mezi ovocem a zeleninou založené na biologii moc smysl nemá, kulinářské a biologické dělení rostlin jsou dvě různé kategorie. Jan.Kamenicek 02:23, 23. 3. 2008 (UTC)
Nevím, jestli existuje nějaká definice ovoce na úrovni "vysokoškolské" biologie a jestli ji vůbec někdo potřebuje. Doma jsme ale dlouho nad definicí přemýšleli, protože jsme to chtěli vysvětlit dětem. Do tuhého začalo jít, když nejstarší dcera dostala podobnou otázku na základní škole. Zeptali jsme se tedy paní učitelky a odpověď byla kupodivu celkem jednoduchá: ovoce roste na dřevinách, s výjimkou jahod. Opravdu jsem zatím nenašel protipříklad, tedy pominu-li fakt, že sama definice dřeviny může být mlhavá (maliny a borůvky jsem ale ochoten uznat za keře, tudíž dřeviny). Je také třeba mít na paměti, že smyslem té definice bylo vymezit ovoce vůči zelenině. Samozřejmě z toho neplyne, že jakýkoli plod dřeviny (třeba smrkové šišky nebo ta křidýlka z javoru) je ovoce. Nemám názor za to, zda považovat ořechy za ovoce, spíše nikoli, ale rozhodně ořechy nejsou zelenina. Mimochodem kokosový ořech se řadí mezi tropické ovoce, ale navzdory názvu to není ořech, nýbrž pecka (nemám po ruce zdroj, někde jsem to slyšel). --Dan Zeman 4. 9. 2008, 21:46 (UTC)

Od kdy se ořechy, kokosy, arašídy a kaštany řadí mezi ovoce? To se mi nějak nezdá. Nezdají se mi ani olivy, ty bych zařadil do zeleniny. Zpochybnit bych si dovolil i hroznové víno: ačkoliv jsme se učili, že hroznové víno patří mezi ovoce, tak bych řekl, že většina publikací ho tam nezařazuje. Jinak u typů ovoce mi úplně chybí bobule. (A samozřejmě chybí i spousta typů ovoce: grep, limetka, josta, asi i dračí oko atd.) Myslím, že by se na článek měl podívat nějaký odborník. --Marek Genius 28. 5. 2010, 19:10 (UTC)

Pokud nějakého odborníka nebo alespoň vhodnou literaturu najdete, bude to jen dobře, zejména u skořápkovin by se to hodilo. K hroznovému vínu a olivám se dá říct jen {{Chybí zdroj}}. Co se týče bobulí, tak ty tam nejsou zjevně proto, že to je zcela odlišný způsob třídění a bobule obecně nejsou jen ovocné plody nýbrž i tradiční zelenina. --Reaperman 28. 5. 2010, 19:32 (UTC)
Přátelé, i po dlouhé době mi to nedá se nevyjádřit. Hroznové víno je patvar. Ovoce, ve formě celého plodenství, z révy vinné se tradičně nazývá hrozny, jednotlivý plod bobule. Hrozny a bobule jsou jinak obecné botanické kategorie. Víno je alkoholický nápoj (po kterém sestřička vždy naráží do skříně) vzniklý kvašením hroznů, tedy ovoce z révy vinné. Vykvašením jiných druhů ovoce vzniká víno se specifickým přívlastkem, např. rybízové víno, třešňové víno, apod. Hroznové víno jako název pro nevykvašené plody révy vinné je totéž jako říkat mléku mléčné máslo.--Ramon de L (diskuse) 15. 3. 2024, 22:43 (CET)Odpovědět

Jak se vcelku správně píše v textu neexistuje jednotná a všeobecně uznávaná definice ovoce a zeleniny. Kdysi jsem ale slyšela o principu, který mi přišel rozumný pro rozlišení ovoce a zeleniny - totiž PODLE OBSAHU CUKRU - ovoce je to sladší, zelenina obsahuje cukru méně nebo taky vůbec žádný. Všimněte si, že je to kulinářské hledisko a ne biologické, jak se tu už pravilo. Podle tohoto měřítka a teké pokud jde o mé intuitivní chápání pojmu ovoce, tak se my ořechy zdají jako samostatná skupina, spíše než jako ovoce. Vinnou révu jako ovoce vidím, a ano olivy - sporné, ale spíš zelenina. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.156.128.35 (diskuse)

Tak abych do problematiky vnesl trochu světla (anebo zmatku, to záleží na úhlu pohledu :-)), cituji úryvek ze strany 278 Občanské nauky pro střední odborné školy a studijní obory SOU od PhDr. Vladislava Dudáka, Mgr. Richarda Maredy, Mgr. Evy Stodůlkové a Mgr. Vladislava Šolce, vydané nakladatelstvím SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, v Praze roku 2008 (ISBN 80–7235–233–4).

Dále oznamuji, že v 4. díle amerického sitcomu Teorie velkého třesku oznamuje Sheldon Cooper, že rajčata patří mezi ovoce, ale v obchodech se dávají mezi zeleninu. Cituji, co v českém dabingu (od televize Prima Cool) říká Sheldon Penny: „Ne. Mně se tu líbí. Jo a o těch rajčatech. Řekl bych, že se tím dost pobavíš. Dávají je sice k zelenině, ale technicky je to ovoce.“ Přiznám se, že to bych ale zrovna nebral jako příliš hodnověrný zdroj, pro jistotu jsem to ale uvedl.

Nakonec ještě uvádím, že někdy minulý školní rok (řekl bych tak v červnu) měli v televizi na Nověpořadu Koření reportáž o rajčatech a myslím, že Martina Háchová říkala, že rajčata nepatří mezi zeleninu (což je častý omyl), ale mezi ovoce.

--Marek Genius 30. 9. 2010, 19:14 (UTC)

Sloučení s Ovocné druhy[editovat zdroj]

Nevím, ale Ovocné druhy mi nepřipadá jako termín, který by stál za zachování. Já bych to sloučil, nevidím prostor pro oba články. Co myslíte?--Vojtěch Dostál (diskuse) 18. 10. 2014, 15:16 (UTC)

Plovatka nemá nic proti, říkala , že je jí to jedno, ale ani neví v čem je problém, o čem vlastně mluvíte.
Já jsem proti přesunu. Zásadně. Důvody:
  • výraz ovocné druhy je „terminus technicus“ v ovocnářství. Zkuste google.
  • když se podíváte na současnou úpravu hesla „Ovoce“, je celé tvořeno tabulkou s obrázky. Technicky zde není dost prostoru pro sloučení a je uživatelsky příjemnější hodit do hesla „Ovoce“ dvě věty a šablonu {{Podrobněji|Ovocné druhy}}.
  • „Ovoce“, tak jak je heslo koncipováno nyní, nemá s členěním ovocných druhů co činit. Rozdíl je jako mezi jahodou a jahodníkem. Předpokládám že je zřejmé, že také jabloň ani hrušeň neobsahuje ve většině své hmoty sacharózu, pektiny atp. Lískový ořech nepatří mezi skořápkoviny a vlašský taky ne. Bylo by možné vytvořit heslo ovoce (plod) nebo ovocná rostlina. Pojem ovocná rostlina je ale nepoužívaný.
Trvám na tom, že rozdělení ovocných druhů bude gigantický apendix, ba hůř, nesmysl v článku týkajícího se ovoce. Přesto je uvedené rozdělení v ovocnářství rozlišováno, vyučováno, technicky používáno a tedy významné i samo o sobě. A nic na tom nezmění že jej sám považuji za nevhodné. Jsem přesvědčen, že jste pochopil smysl mých slov a souhlasíte se mnou. Pokud ale něčemu nerozumíte, neostýchejte se zeptat, předpokládám že smyslem Vašeho úsilí je uživatelsky příjemná, přesná a logická wikipedie.
Návrh řešení - zapracovat odkaz na ovocné druhy, upravit heslo ovoce a by bylo zřejmé že jde o ovoce - plody, nikoliv o ovoce - druhy rostlin. Díky za spolupráci a významný podnět. --I.Sáček, senior (diskuse) 19. 10. 2014, 18:08 (UTC)
Jen tak pro zajímavost, není to jen česká wikipedie, kdo vidí ten rozdíl, stejně ovoce pojmnenovala de:wiki Obst , a mají tu i ovocné druhy - Liste der Obstarten. --I.Sáček, senior (diskuse) 19. 10. 2014, 18:25 (UTC)

Sloučeno. Šlo o duplicitu, protože oba články obsahovaly prakticky to samé. --Vlout (diskuse) 5. 8. 2016, 06:52 (CEST)Odpovědět

Ovoce vs. zelenina[editovat zdroj]

Ovoce vs. zelenina je spor tak starý, že si zaslouží vlastní wikistránku. Zdánlivě je to jedno až do chvíle, kdy je na dovoz ovoce a zeleniny různé clo., jako například ve spojených státech v roce 1893. 194.228.150.221 29. 3. 2016, 20:39 (CEST)Odpovědět

Založte. Jistě se o tom najde hodně zdrojů. Jen nevím, jak to pojmenovat. Z názvu „Ovoce a zelenina“ nevyplývá, že článek bude speciálně o tom rozdílu, to by byl spíš souhrnný článek, „Ovoce vs. zelenina“ je zas název do novin. Snad „Rozdíly mezi ovocem a zeleninou“. Pozor ovšem na překlad. Případ ze Spojených států se týká spíš angličtiny než českých slov „ovoce“ a „zelenina“. --Marek Genius (diskuse) 29. 3. 2016, 21:07 (CEST)Odpovědět