Diskuse:Nakléřov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)

Mirek256[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Jen dotaz, není tzn. Kozí dráha zrušená? Či má jen občasný provoz? Pak by chtělo přeformulovat větu o nejbližším nádraží.
  • VyřešenoVyřešeno A jak je daleko na autobus z Nakléřova do Telnice? Myslím že to hezká procházka, chtělo by uvést vzdálenost.
  • NevyřešenoNevyřešeno úzký pás v okolí vrchu Výhledy při severní hranici typ kambizem modální. Přibližně čtvrtinu území v okolí zmíněných plání v západní části Nakléřova představuje kryptopodzol modální nejde to česky? např. já nevím co to je..
    • Je to česky :-) Jde o půdní typy, které se takto nazývají. --Faigl.ladislav (diskuse) 25. 2. 2014, 20:58 (UTC)

Jinak moc hezký článek, moc se mi líbí. -:))--Mirek256 24. 2. 2014, 17:19 (UTC)

Zrovna sem jdu s tím samým. Na Kozí dráze je od roku 2007 provoz spíše sporadický, letos má být jen o prázdninových víkendech. To by mělo v článku být. Nazgul02 (diskuse) 24. 2. 2014, 21:47 (UTC)
Upraveno. Díky za připomínku --Faigl.ladislav slovačiny 1. 3. 2014, 16:54 (UTC)

JAn[editovat zdroj]

  • KomentářKomentář V letech 1850-1930 byl Nakléřov samostatnou obcí. Do roku 1950 zde fungoval Národní výbor. A co těch 20 let mezi?
  • VyřešenoVyřešeno Dvě kulturní památky - fotka toho kříže by nebyla?
    • Vlastní bude, až se tam příští měsíc vypravím. Zatím se můžeš podívat tady, jak je zachycen na mapovém portálu Ústí n. L. Podle fotky vlastní kříž chybí, což ale nikde uvedeno není. --Faigl.ladislav (diskuse) 27. 2. 2014, 19:43 (UTC)
  • KomentářKomentář První věta v sekci == Přírodní poměry == je dost podobná první větě článku. Hlavně mám pocit, že do této sekce nepatří.
    • První odstavec je širší lokalizací území, druhý je bližší lokalizací. Je třeba území vymezit, což se děje v úvodu Přírodních poměrů. Že je podobná je dost možné, neb ostatně těžko území lokalizovat výrazně jinak. --Faigl.ladislav (diskuse) 27. 2. 2014, 19:43 (UTC)

JAn (diskuse) 27. 2. 2014, 11:19 (UTC)

Díky za komentář--Faigl.ladislav slovačiny 27. 2. 2014, 19:43 (UTC)

Jan Polák[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Územím prochází silnice II/248 a dálnice D8. – osobně bych ty komunikace psal podle významu, tedy nejprve dálnici, pak silnici druhé třídy.
  • VyřešenoVyřešeno Okolo původu českého názvu Nakléřov a německého Nollendorf existuje několik teorií. – nemělo by být slovo „Nollendorf“ uvedeno v šabloně {{Cizojazyčně}}?
  • VyřešenoVyřešeno tj. Hügel, Erhöhung, apod. – posuď, prosím, sám, zda má být za slovem „Erhöhung“ čárka. Já bych jí tam nepsal.
  • VyřešenoVyřešeno Václav z Vartenberka obec roku 1405 připojil k panství Blansko – co to je za Blansko? To je přeci město severně od Brna. Je to tedy ono Blansko?
  • NevyřešenoNevyřešeno Když se v roce 1580 na tomto panství rozpadla šlechta – pro rozšíření svých vlastních obzorů se zeptám, co to znamená, že „se rozpadla šlechta“?
    • Netuším, nejsem historik. Ale asi k tomu docházelo. --Faigl.ladislav (diskuse) 2. 3. 2014, 15:16 (UTC)
      • Také by mne zajímalo, co znamená rozpadla šlechta. To je citace? Soudě z dalšího textu, prodával zdejší panství panovník, takže snad mohlo jít o odúmrť, pak by bylo užitečné uvést předchozího vlastníka.--Tomas62 (diskuse) 7. 3. 2014, 13:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Brzy však byl donucen k ústupu. V roce 1817 byla zahájena výstavba nové školy – o nějaké staré škole nebyla doposavad, nepletu-li se, ani zmínka. Pokud se opravdu nepletu, upravil bych to do podoby, že se začalo s výstavbou školní budovy (nová × stará bych vynechal).
  • VyřešenoVyřešeno proslulé byly zejména nakléřovské kovové knoflíky, které byly do té doby představeny například během průmyslové výstavy v Praze, která se uskutečnila roku 1791 při příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem – co třeba věhlasu dosáhly zejména nakléřovské knoflíky (…)
  • VyřešenoVyřešeno text z předchozího bodu pokračuje: V roce 1913 byl při příležitosti stého výročí bitvy u Chlumce v Nakléřově postaven Kleistův pomník a Císařská rozhledna. Během první světové války bylo do rakousko-uherské armády odvedeno celkem 64 nakléřovských mužů, z nichž 8 zemřelo, 8 padlo do zajetí a 1 byl pohřešován. Za oběť války padly rovněž dva zvony místního kostela, které byly zrekvírovány.[8] – tu první světovou válku lze třeba nahradit textem Během první světové války dostalo povolávací rozkaz do rakousko-uherské armády celkem 64 nakléřovských mužů.
  • VyřešenoVyřešeno Po vzniku Československa v obci k roku 1921 žilo v 84 domech celkem 376 obyvatel (z toho 371 Němců, 1 Čech a 3 cizinci) – číslo 376 nedá dohromady 371 + 1 + 3
  • NevyřešenoNevyřešeno V prázdných domech a místnostech žili Němci – jaké prázdné domy a místnosti? To po Češích, kteří museli odejít do československého vnitrozemí? Ale těch Čechů tam zas tolik nebylo…
    • Zdroj neuvádí. --Faigl.ladislav (diskuse) 2. 3. 2014, 15:16 (UTC)
      • Zcela jistě to byly místnosti a domy opuštěné muži, kteří narukovali, což v závěrečné fázi války byli skoro všichni.--Tomas62 (diskuse) 7. 3. 2014, 13:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Zdejším průsmykem byl rovněž hnán pochod židů, a okolí obce bylo ostřelováno z nízko letících letadel. – mimochodem, co to bylo za letadla (luftwaffe × spojenci)?
    • Pochod židů byl nejspíše na sklonku války Pochod smrti. Zdroj asi neuvádí podrobnosti, takže se nejspíš nedozvíme, odkud putovali a kam došli, ale třeba někdy v budoucnu z jiného zdroje... Alespoň směr pochodu (předpokládám do protektorátu, ale bez zdrojů je vše nejisté).
      Ve stejném čase v nedalekém Chlumci poškodila sovětská stíhačka střelbou pomník bitvy .--Tomas62 (diskuse) 7. 3. 2014, 13:35 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Směřovaly do Meklenburska, Durynska, Saska, Bavorska, Hesenska, Württemberska, ale i do Švédska. – tam všude směřovaly pouze ty první rodiny z odsunu, nebo všechny?
  • KomentářKomentář Územím protéká několik mladých malých vodních toků – co to je „mladý malý vodní tok“?
    • „Malý“ odkazuje k velikosti vodního toku, zpravidla jde o potoky. „Mladý“ odkazuje k době vzniku, případně době ukončení hlavních morfologických změn, jimiž bylo dosaženo stávající podoby toku. --Faigl.ladislav (diskuse) 2. 3. 2014, 15:16 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Na katastrálním území jsou dále pramenné oblasti a krátké úseky vodních toků Slatina a Černý potok.[26] – proř má Černý potok interní odkaz a Slatina nikoliv?
  • VyřešenoVyřešeno Z velkých savců v lesních oblastech žijí například jelen evropský (Cervus elaphus), srnec obecný (Capreolus capreolus) či prase divoké (Sus scrofa).[43] Z dalších savců třeba – co například tu druhou podobnou formulaci nahradit „K dalším savcům“? Obdobně se v dalším odstavci vyskytuje věta začínající slůvkem „mezi“.
  • VyřešenoVyřešeno smilkové louky – tušíš, co to je?
  • VyřešenoVyřešeno mše probíhaly bez sboru – sboru asi pěveckého, co?

Toť asi vše. Snad jsem Tě přiliš nevylekal množstvím postřehů. --Jan Polák (diskuse) 2. 3. 2014, 14:18 (UTC)

Díky za postřehy. Víc očí víc vidí. --Faigl.ladislav slovačiny 2. 3. 2014, 15:16 (UTC)

Poněkud po sezóně a čistě jen ze zvědavosti jsem přidal pár otázek (a jednu odpověď), které nic nemění na tom, že Nakléřov je výborný článek. A tak ještě dvě:

  • Koncem dubna 1945 zde pobývaly oddíly Ruské osvobozenecké armády (vlasovců). Koncem dubna byly hlavní síly ROA jinde. Nenašly by se podrobnosti, o jakou jednotku šlo? Ne všichni, kdo měli na sobě uniformu a mluvili rusky, byli vlasovci.
  • Nakléřov byl osvobozen 9. května 1945 sovětskou armádou v rámci tzv. „Pražské operace“. 9. května byly tanky Rudé armády už v Praze. Je možné, že Nakléřovem se jen prohnaly a uháněly dál a 9. května vtáhly do Nakléřova další jednotky. Co mě zajímá: Vtrhla Rudá armáda v roce 1945 do Čech skrze Nakléřovský průsmyk? Nebo překročila Krušné hory jinde?--Tomas62 (diskuse) 7. 3. 2014, 14:18 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Nakléřov. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 26. 8. 2018, 21:28 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (září 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 4 externí odkazy či reference na stránce Nakléřov. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 1. 9. 2018, 06:33 (CEST)Odpovědět