Denemo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Denemo
Logo
Denemo pod Linuxem
Denemo pod Linuxem
VývojářJeremiah Benham, Nils Gey, Richard Shann
První vydání27. září 1999
Aktuální verze2.6 (11. března 2022)
Operační systémLinux, Windows, OS X
Vyvíjeno vC
Typ softwarunotační program, sekvencer
LicenceGNU General Public License
Lokalizacečeská, mnohojazyčná
Webwww.denemo.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Denemo je grafický notační program používaný především pro GNU LilyPond. Je to svobodný software vydaný pod licencí GPL a založený na knihovnách GTK+.[1] Denemo je vyvíjeno od roku 1999.[2] Program používá knihovnen GTK+ 2 nebo 3, pracuje v Linuxu, Windows a OS X.

Denemo pomáhá s přípravou notového zápisu k vydání a dovoluje uživateli rychlé zadávání not. Zároveň je pomocí LilyPondu prováděna sazba. Noty je možné psát za použití klávesnice počítače, brát je ze vstupu pro MIDI, nebo hrát do mikrofonu zapojeného do zvukové karty. Program přehrává přes vnitřní sampler a může jednat jako klient JACK/MIDI. Denemo v sobě zahrnuje skripty, které jsou určeny ke spouštění hudebních testů a k procvičování pro vzdělávací účely.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Denemo dokáže udělat celý notový zápis (včetně obsahu a kritických poznámek tvořených automaticky z poznámek umístěných v notách) a rovněž úryvky v mnoha formátech, počítaje v to:

Program uživateli umožňuje umísťování odkazů do not vedoucí k původním rukopisům/tiskům (v souborech PDF), což umožňuje přezkoumávání přepisů. Také umožňuje, aby byly nahrávky zvuku propojeny odkazy s notovými zápisy. Synchronizace je zajištěna přes automatické zjištění začátku not; zapsané noty a zvuk jsou přehrávány současně a lze je zpomalit ve skutečném čase, aby se daly zaslechnout nesrovnalosti.

Denemo má všechny své notační funkce přístupně přes klávesové zkratky. Nicméně, ke všemu se lze dostat přes myš, a jak myš tak klávesové zkratky je možné stanovit za pomoci položek v nabídce, kterými se funkce volají. Práce s notami prováděná v rozhraní, které je WYSIWYG, se dá dělat v sazečském zobrazení, např. interaktivní přetvarování obloučků legat. Skriptovací rozhraní Scheme je dostupné také, a příkazy napsané ve Scheme se dají umístit do systému nabídek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Denemo na anglické Wikipedii.

  1. GNU Denemo, a gtk+ frontend to GNU Lilypond - Summary [online]. GNU Savannah [cit. 2009-01-19]. Dostupné online. 
  2. PHILLIPS, Dave. LilyPond Helper Applications: Development status [online]. Linux Journal, March 15, 2006 [cit. 2009-07-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]