David Albritton

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
David Albritton
Osobní informace
Narození13. dubna 1913
Danville, Alabama
Úmrtí14. května 1994 (ve věku 81 let)
Dayton, Illinois
StátUSAUSA USA
Kariéra
DisciplínaSkok vysoký
Účasti na LOH1936
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Atletika na LOH
stříbro LOH 1936 Skok vysoký

David Donald Albritton (13. dubna 1913 Danville, Alabama14. května 1994 Dayton, Ohio) byl americký atlet – skokan do výšky. Účastnil se letních olympijských her 1936 v Berlíně, kde získal stříbrnou olympijskou medaili.

Osobní život a sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Byl jedním z prvních skokanů, který ke skoku používal styl straddle, na rozdíl od svého přemožitele z olympiády Cornelia Johnsona, který skákal stylem horine. Albritton měl mnoho společného s hrdinou berlínské olympiády Jesse Owensem. Nejenže byli oba tmavé pleti, ale oba se narodili v Alabamě v sousedních městech. Oba studovali na Střední technické škole v Clevelandu a pak navštěvovali Ohijskou státní univerzitu a byli členy afroamerického bratrstva Alpha Phi Alpha. Jeho členem byl i Cornelius Johnson.

Albrittonova závodní kariéra trvala patnáct let, během nichž získal sedm titulů Národní amatérské atletické unie. Později se stal středoškolským učitelem a trenérem a v letech 19611972 zasedal ve Sněmovně reprezentantů státu Ohio. V roce 1980 byl uveden do atletické Síně slávy USA. Je pohřben na Woodlandském hřbitově v Daytonu.

Olympijská soutěž 1936[editovat | editovat zdroj]

Při olympijské kvalifikaci amerických atletů 1936 dosáhl Cornelius Johnson výškou 207 cm na světový rekord, ale záhy nato jeho rekord vyrovnal dosud málo obvyklým straddlem i Dave Albritton. Bylo to poprvé v historii, kdy byl světový rekord dosažen sportovci tmavé pleti. K samotné olympijské soutěži v Berlíně nastoupilo 40 závodníků, mezi nimiž nechyběli dva čeští zástupci. Do finále se splněním kvalifikačního limitu 185 cm dostalo plných dvaadvacet výškařů. Johnson přeskočil 203 cm a stal se olympijským vítězem. Další tři závodníci – Albritton, Kalevi Kotkas (Finsko) a Delos Thurber (USA) dosáhli shodného výkonu 200 cm. Protože tehdy ještě neexistovalo pravidlo o minimálním počtu pokusů, došlo na rozskoky. Na výšce 195 cm ztroskotal Kotkas a na 197 cm Thurber. Protože Albritton tuto výšku skočil, získal stříbrnou medaili. Při předávání medailí došlo ke skandálu, když Adolf Hitler odmítl podat ruku černým sportovcům.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dave Albritton na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]