Concarneau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Concarneau
Concarneau – znak
znak
Concarneau – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška6 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
Concarneau
Concarneau
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha41,1 km²
Počet obyvatel20 607 (2021)[1]
Hustota zalidnění501,6 obyv./km²
Správa
StarostaAndré Fidelin (od 2014)
Oficiální webwww.concarneau.fr/ville/
PSČ29900
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Concarneau (bretonsky Konk-Kerne) je přístavní město ve Francii. Nachází se při ústí řeky Moros do zálivu Baie de La Forêt a patří k departementu Finistère v regionu Bretaň. Žije v něm přibližně 21 tisíc[1] obyvatel a je třetím největším městem departementu. Je součástí historického regionu Cornouaille a bývá také nazýváno „modré město“.[2]

Podle pověsti založil město roku 692 bretonský náčelník Concar.[3] Žili zde mniši z kláštera Landévennec. Původní opevněná část města Ville close se nachází na ostrůvku při pobřeží a na pevnině vyrostly moderní čtvrti. Hradby nechal vybudovat Jan II. Bretaňský a zdokonalil je Sébastien Le Prestre de Vauban. Roku 1746 vznikla pevnost Cabellou.

Nachází se zde Station de biologie marine de Concarneau, kterou založil roku 1859 Victor Coste a je pobočkou pařížského Muséum national d'histoire naturelle. Ve městě sídlí loděnice Piriou, významný je i lov a zpracování ryb, především tuňáků.[4] V bývalých kasárnách bylo zřízeno rybářské muzeum.

Označení monument historique má rezidence Château de Keriolet, kterou nechala postavit Zinaida Ivanovna Jusupovová a projektoval ji Joseph Bigot.[5] Kostel Neposkvrněného Srdce Panny Marie v novobyzantském stylu navrhl Charles Chaussepied.

Od roku 1905 se koná v srpnu Festival modrých sítí (Fête des Filets bleus), který připomíná rybářskou tradici. Byl zde také vybudován areál, kde se provozuje thalasoterapie. Historické Ville close patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím Bretaně.[6] Jezdí odsud také výletní lodě na souostroví Glénan.

Ve městě pobýval Gustave Flaubert a místní scenérie malovali William-Adolphe Bouguereau a Paul Signac.[7] Georges Simenon umístil do Concarneau děj své knihy Žlutý pes. Natáčel se zde také film Les Seigneurs.

Ve městě sídlí fotbalový klub US Concarneau.[8] Rodákem z Concarneau je fotbalový mistr světa z roku 1998 Stéphane Guivarc'h.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Populations légales 2021. INSEE. 28. prosince 2023. Dostupné online.
  2. Concarneau – the blue city of Brittany. Itinary Dostupné online
  3. Concarneau. Ermak Travel Guide Dostupné online
  4. Concarneau. Keranmeriet Gites Dostupné online
  5. Château de Keriolet. Decouvertes Dostupné online Archivováno 16. 2. 2022 na Wayback Machine.
  6. Concarneau, Safe and lovely harbour. Brittany tourism Dostupné online
  7. Evening Calm, Concarneau, Opus 220 (Allegro Maestoso). The Met Dostupné online
  8. Concarneau. FIFA Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]