Claffo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Claffo
Narození5. století
Úmrtí6. století
Rugiland
Povolánípanovník
Nábož. vyznánípohanství
DětiTato[1]
Zucchilon (?)[1]
RodičeGudeoch[1]
PříbuzníHildigis, Risiulfo[1] a Rumetruda (?)[1] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Postup Langobardů Evropou v období stěhování národů
Kovová koruna Langobardů

Claffo (Claffone) (5. století? – kolem 500 ?) byl ve druhé polovině 5. století králem germánského národa Langobardů z dynastie Lethingů. Jeho otcem byl langobardský král Gudeoch.[2] Jeho synem byl Tato.[3]

Vládl Langobardům v době stěhování národů, kdy se Langobardi přesouvali ze Skandinávie a severního Německa podél řeky Labe, aby se na přelomu 5. a 6. století usadili na území Čech,[4] a jižní Moravy,[5] kromě toho se usadili se souhlasem římského císaře Justiniána I. jako foederati i na území bývalé římské provincie Panonie a území Rugilandu[6] (bývalé Noricum), které opustili Rugiové. O území severně od řeky Dunaj soupeřili s herulským králem Rodolfem, jehož byl Claffo vazalem.[7] Langobardi nakonec v bitvě roku 508 krále Rodolfa zabili a Heruly porazili.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Claffo na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. a b c d e Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. ORIGO GENTIUM LANGOBARDUM The Origin of the Lombard Nation Written c. 650 AD part IV. Archivováno 18. 2. 2015 na Wayback Machine. (anglicky) (latinsky)
  3. HEINRICH, Joseph Wetzer, Benedikt Welte, Johann Goschler. Dictionnaire encyclopédique de la théologie catholique: rédigé par les plus savants professeurs et docteurs en théologie de l'Allemagne catholique moderne.... [s.l.]: Gaume et J. Duprey, zdroj originálu: Univerzita v Lausanne, 1861. Dostupné online. S. 429. (francouzsky) 
  4. a b WOLFRAM, Herwig. The Roman Empire and Its Germanic Peoples. [s.l.]: University of California Press, 1997. Dostupné online. ISBN 9780520085114. S. 280. (anglicky) 
  5. Naleziště hrobů germánského kmene Langobardů u Kyjova
  6. DEACON, Paul. History of the Lombards. [s.l.]: University of Pennsylvania Press, 2011. 352 s. Dostupné online. ISBN 9780812205589. Kapitola XX., s. 33. (anglicky) 
  7. European Kingdoms Germanic Tribes Lombards (anglicky)
Langobardští králové
Předchůdce:
Gudeoch
po roce 480
Claffo
Nástupce:
Tato