Chaplin uprchlým trestancem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chaplin uprchlým trestancem
Základní informace
Původní názevThe Adventurer
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykyangličtina
Délka24 minut
Žánryněmý film
filmová komedie
ScénářCharlie Chaplin
RežieCharlie Chaplin
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEdna Purviance
Eric Campbell
Charlie Chaplin
Henry Bergman
Albert Austin
… více na Wikidatech
ProdukceJohn Jasper
KameraRoland Totheroh
Výroba a distribuce
Premiéra1917
DistribuceMutual Film
Chaplin uprchlým trestancem na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chaplin uprchlým trestancem (anglicky The Adventurer) je americký němý film z roku 1917. Snímek režíroval Charlie Chaplin a sám si zahrál i hlavní roli uprchlíka z vězení. Snímek je v pořadí dvanáctým a posledním Chaplinovým počinem pro společnost Mutual Film.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Charlie prchá z vězení a na pláži ho pronásleduje velké množství uniformovaných policistů. Díky několika vychytralým úskokům se mu podaří policisty přelstít a uplavat i za pomoci ukradené plovací vesty. Dorazí k přístavnímu molu, kde zachrání topící se ženu i její dceru, která se matce vrhla na pomoc. Po několika peripetiích se podaří zachránit i dívčina vychloubačného snoubence. Ten však na Charlieho žárlí a je evidentní, že si ti dva do oka zrovna nepadli.

Dívka svého promočeného a znaveného zachránce starostlivě opatruje ve svém domě. Setkání s dívčiným snoubencem vede k dalším groteskním roztržkám mezi oběma soky. Snoubenec navíc objeví fotku uprchlého trestance v novinách a jemu jasné, že je to onen nevítaný návštěvník. Charliemu se v nestřeženém okamžiku podaří na obličej v novinách přimalovat vousy, takže je prozatím zachráněn. Jeho sok se ovšem nevzdává a tajně přivolá posily. Policisté Charlieho nahánějí po domě, tomu se však vždy podaří vyklouznout. Dívka pochopila, že její zachránce je uprchlý vězeň a i Charliemu je jasné, že už není vítán, a tak prchá z domu pryč.

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Charlie Chaplin uprchlý vězeň
Edna Purviance dívka
Eric Campbell dívčin snoubenec
Henry Bergman dívčin otec
Marta Golden dívčina matka
Albert Austin sluha v domě

Zvuková verze[editovat | editovat zdroj]

V roce 1932 zakoupil filmový producent Amedee J. Van Beuren práva na Chaplinovy komedie studia Mutual za cenu 10 000 dolarů za každou z nich. Opatřil je novou hudbou, kterou složili Gene Rodemich a Winston Sharples, dodal zvukové efekty a znovu vydal prostřednictvím společnosti RKO Pictures. Chaplin nemohl žádnými legálními prostředky tomuto vydání zabránit.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Charlie Chaplin : The Adventurer [online]. [cit. 2019-10-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. THAKUR, Pradeep. The Most Important People of the 20th Century (Part-II): Artists & Entertainers. [s.l.]: Lulu.com Dostupné online. ISBN 9780557943777. S. 119. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]