Cells at Work!

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hataraku saibó
はたらく細胞
Žánrybiologie[1]
komedie[2]
Manga
AutorAkane Šimizu
NakladatelKódanša
Zahraniční
nakladatel
USA Kodansha USA
V časopiseGekkan šónen Sirius
Cílová skupinašónen
Vydáváno26. ledna 2015 – 26. ledna 2021
Počet svazků6 (seznam svazků)
Manga
Hataraku saikin
AutorAkane Šimizu
IlustrátorHarujuki Jošida
NakladatelKódanša
Zahraniční
nakladatel
USA Kodansha USA
V časopiseNakajoši
Cílová skupinašódžo
Vydáváno3. dubna 2017 – 3. července 2020
Počet svazků7 (seznam svazků)
Manga
Hatarakanai saibó
AutorAkane Šimizu
IlustrátorMoe Sugimoto
NakladatelKódanša
Zahraniční
nakladatel
USA Kodansha USA
V časopiseGekkan šónen Sirius
Cílová skupinašónen
Vydáváno26. července 2017 – 26. listopadu 2021
Počet svazků4 (seznam svazků)
Manga
Hataraku saikin Neo
AutorAkane Šimizu
IlustrátorHarujuki Jošida
NakladatelKódanša
Zahraniční
nakladatel
USA Kodansha USA
V časopisePalcy
Cílová skupinašódžo
Vydávánoúnor 2021 – dosud
Počet svazků1 (seznam svazků)
Ostatní
Portál o anime a manze

Hataraku saibó (japonsky はたらく細胞) je japonská manga, kterou psala a kreslila Akane Šimizu. Objevují se v ní antropomorfní buňky lidského těla, přičemž dvěma hlavními protagonisty jsou červená a bílá krvinka. Manga vycházela od ledna 2015 do ledna 2021 v časopisu Gekkan šónen Sirius nakladatelství Kódanša. V Severní Americe je licencována nakladatelstvím Kodansha USA. Vznikla také spin-offová manga Hataraku saibó Black.

Anime adaptace v podobě televizního seriálu od studia David Production byla vysílána ve dvou řadách od 8. července 2018 do 27. února 2021. V září 2020 byl v kinech uveden film s názvem „Hataraku saibó!!“ Saikjó no teki, futatabi. Karada no naka wa „čó“ ósawagi!.

Synopse[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v lidském těle, ve kterém biliony antropomorfních buněk dělají svou práci, aby tělo udržely zdravé. Manga se z velké části zaměřuje na dvě takové buňky: červenou krvinku AE3803, která je nováčkem a často se ztrácí během roznášek živin, a neúprosnou bílou krvinku U-1146, která bojuje proti všem choroboplodným zárodkům, jež napadají tělo.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Dabing: Kana Hanazawa[3]
Červená krvinka, jež právě nastoupila do práce, musí roznášet kyslík, oxid uhličitý a různé živiny do celého těla. Během toho, co na ní zaútočila bakterie pneumococcus, se seznámila s Neutrofilem. Je nemotorná a často se ztrácí, je však odhodlána podat to nejlepší, co umí. Později je odhaleno, že se s Neutrofilem seznámila už za mlada, když ji zachránil před jinou bakterií.
Dabing: Tomoaki Maeno[3]
Typ bílé krvinky, jehož úkolem je zabíjet patogeny infikující tělo. Navzdory svému násilnickému a nelítostnému povolání je docela příjemný a laskavý. Když ještě chodil do školy jako mladá buňka, zachránil AE3803 před bakterií, která na krvinku zaútočila při jednom z cvičení během jejího tréninku.
Dabing: Daisuke Ono[3]
Typ bílé krvinky, jenž dokáže rozpoznat a zabít různé cizí látky a nezdravé buňky. Je agresivní, nafoukaný a hlučný, brutálně si užívá zabíjení patogenů a nezdravých buněk. Dívá se spatra na bílé krvinky, jež se sbližují s jinými než bílými krvinkami, například když se Neutrofil sblížil s Červenou krvinkou. Je seržantem Cytotoxických T-lymfocyt a je drsným učitelem svých studentů, Naivních T-lymfocyt. Má negativní vztah s Pomocným T-lymfocytem a NK buňkou, přičemž první jmenovaný je jeho nadřízeným v Cytotoxické T-divizi. V mládí byl považován za slabého jako zbytek mladých T-buněk, protože byl schopen přežít a dokončit výcvik pouze s pomocí Pomocného T-lymfocytu; výcvik jej však nakonec učinil silnějším.
Dabing: Kikuko Inoue[3]
Typ bílé krvinky. Ona a její druh vypadají jako milé služebné ve velkých šatech, jež jsou vyzbrojené různě velkými zbraněmi k boji s invazivními patogeny; často se vesele usmívají i uprostřed boje. Uvnitř krevních cév však zastupují roli monocytů a přes šaty nosí ochranné obleky.
Dabing: Maria Naganawa[3]
Typ T-buňky, jež je zodpovědná za rekonstrukci těla po různých zraněních. Buňky jsou kvůli své malé velikosti vyobrazeny jako děti a působí v těle jako konstrukční a opravárenská jednotka. Jedna destička, která nosí na krku píšťalku, je jejich vůdkyní a v pořadu se objevuje nejčastěji, zatímco sekundární, přesto plachá destička známá pod přezdívkou „Backward Cap“, protože nosí čepici dozadu, se také objevuje v příběhu.
Dabing: Takahiro Sakurai[4]
Typ T-buňky, jež určuje strategii a postupy při jednání s cizími útočníky. Je hlavním velitelem Cytotoxické T-divizi a je intelektuální a klidné povahy, dostává se tak často do velkých sporů s drsným a tvrdým Cytotoxickým T-lymfocytem, přestože spolu oba prošli výcvikem T-buněk.
Dabing: Saori Hajami[4]
Typ T-buňky, jež zprostředkovává a reguluje správnou funkci a velikost imunitních odpovědí. Obvykle působí jako sekretářka Pomocného T-lymfocytu, pokud je to však nutné, je schopna i bojovat. Prošla výcvikem T-buněk po boku Cytotoxického a Pomocného T-lymfocytu.
Dabing: Mucumi Tamura
Mladá T-buňka, která je příliš vystrašená na to, aby bojovala s invazivními mikroorganismy, dokud ji Dendritická buňka nepomohla s přeměnou na Efektorový T-lymfocyt. On a jeho druh jsou studenty Cytotoxického T-lymfocytu, od kterého se jim dostává tvrdého zacházení a přísného výcviku.
Dabing: Kendži Nomura
Naivní T-lymfocyt přeměněný na velký, svalnatý a výkonný T-lymfocyt.
Dabing: M.A.O[4]
Typ bílé krvinky, která se zná s Bílou krvinkou, protože vyrostli ve stejné kostní dřeni. Cítí se méněcenná kvůli své neschopnosti bojovat s bakteriemi a viry, ale svou skutečnou hodnotu prokáže tím, že jako jediná zabije parazita Anisakis. Její oblíbenou zbraní je dvouzubec.
Dabing: Nobuhiko Okamoto[4]
Je oblečený v zeleném a pracuje jako posel v call centru, které připomíná strom. Dokáže stimulovat Naivní T-lymfocyty a přeměňovat je v Efektorové T-lymfocyty. Vlastní fotoaparát, kterým vždy fotí události, jež považuje za důležité, a fotky si ukládá alb, z nichž některá jsou pro ostatní buňky zdrojem hanby a ponížení.
Dabing: Júiči Nakamura[5]
Paranoidní a neurotická buňka, jejímž úkolem je zapamatovat si předešlé infekce a alergie, aby na ně byl imunitní systém připraven. Je však roztěkaný a je pro něj těžké utřídit si vzpomínky; často zpanikaří a křičí, kdykoli dojde ke katastrofě.
Dabing: Ajako Kawasumi[5]
Buňka, jejímž úkolem je monitorovat histaminy a v případě alergických a zánětlivých reakcí je uvolňovat. Vždy se řídí pokyny ve své knize bez ohledu na situaci a je neoblíbená kvůli svým činům, během kterých si neuvědomuje, co mohou způsobit ostatním buňkám. Je známá také pod přezdívkou „Tlustá buňka“, vždy se však naštve, když ji někdo tímto jménem osloví.
  • Starší červená krvinka (AA5100) (先輩赤血球, Senpai sekkekkjú)
Dabing: Aja Endó[5]
Starší červená krvinka, která občas vede a učí krvinku AE3803, jak správně vykonávat své povolání.
  • Mladší červená krvinka (NT4201) (後輩赤血球, Kóhai sekkekkjú)
Dabing: Jui Išikawa
Mladá, ale příliš vážná červená krvinka, která se stane studentkou krvinky AE3803.
Dabing: Šója Čiba[6]
Bílá krvinka, která nese zbraň střílející protilátky. Často je naštvaný a žárlí, že nedostává tolik uznání jako Cytotoxický T-lymfocyt. Má také negativní vztah k Žírné buňce, protože v kombinaci způsobují jejich funkce ostatním buňkám jenom vážné katastrofy.

Basophil (好塩基球, Kōenkikyū)

Dabing: Tomokazu Sugita (japonsky); D. C. Douglas (anglicky)

Tajemná a poetická postava, jejíž skutečné povolání je neznámé, se objevuje během infekce přenášené potravinami, aby tajemně komentovala odvíjející se katastrofální události.

NK Buňka (NK細胞, NK Saibō)

Dabing: Toa Yukinari (japonsky); Morgan Berry (anglicky)

Hlídá po celém těle a hledá viry, bakterie a abnormální buňky, přičemž její zbraní je mačeta. Má samolibé chování, vůči ostatním buňkám je poněkud blahosklonná a její vztah s Killer T buňkou je podobný vztahu intenzivní sourozenecké rivality.

Rakovinotvorná Buňka (がん細胞, Gan Saibō)

Dabing: Akira Ishida (japonsky); Khoi Dao (anglicky)

Antagonistická buňka usilující o vytvoření světa, kde se buňky již nebudou muset navzájem zabíjet, i kdyby to znamenalo riskovat život těla.

Normální buňka / Cell Boy (正常細胞, Seijō Saibō)

Dabing: Yusuke Kobayashi

Normální buňka je vedlejší postava, která hraje hlavní roli v 2. sérii Normální buňka je potížista s měkkým srdcem. Svou práci kopírování sebe sama považuje za nudnou, a tak se začal vydávat mimo svůj byt, aby prozkoumal nebo se poflakoval. Navzdory tomu, že nemůže nic dělat, má silnou vůli chránit někoho, kdo je pro něj vzácný (laktické bakterie). Podle AE3803 žije u hltanu, což je shodou okolností oblast, která obsahuje lymfatické uzliny.

Média[editovat | editovat zdroj]

Manga[editovat | editovat zdroj]

Mangu Hataraku saibó psala a kreslila Akane Šimizu. Vycházela od 26. ledna 2015 do 26. ledna 2021 v časopisu Gekkan šónen Sirius nakladatelství Kódanša,[7][8][9] které ji vydalo v šesti svazcích tankóbon.[10]

Dne 21. března 2016 nakladatelství Kodansha USA oznámilo, že licencovalo mangu v Severní Americe.[11] Na Tchaj-wanu licencovalo mangu nakladatelství Tong Li Publishing.[12] Kodansha USA také ohlásila, že licencovala vedlejší mangu Hataraku saibó Black[13] a dalších pět spin-offů Hataraku saikin, Hataraku keššóban-čan, Hataraku saibó Baby, Hataraku saikin Neo a Hataraku saibó White.[14][15]

Spin-offy[editovat | editovat zdroj]

První spin-off původní mangy vyšel v roce 2017 v květnovém čísle časopisu Nakajoši pod názvem Hataraku saikin (はたらく細菌); jeho ilustrátorem je Harujuki Jošida.[16] Příběh mangy sleduje životy dobrých a špatných bakterií ve střevech.[17][18] Dne 3. června 2020 bylo oznámeno, že 3. července téhož roku bude publikována finální kapitola.[19] Pokračování mangy s názvem Hataraku saikin Neo (はたらく細菌Neo) vychází od února 2021 v aplikaci Palcy.[20]

Manga získala spin-off s názvem Hataraku saibó Black (はたらく細胞BLACK), jenž se odehrává v lidském těle, které má problémy s nezdravým životním stylem. Napsal ji Šigemicu Harada a nakreslil Issei Hacujoši, na ilustrace dohlížela Šimizu. Manga vycházela od 7. června 2018[21] do 21. ledna 2021 v časopisu Gekkan Morning.[22]

Seznam svazků[editovat | editovat zdroj]

Hataraku saibó
Č. Datum vydání ISBN
1 20150709a9. července 2015[23]978-4-06-376560-1
2 20151120a20. listopadu 2015[24]978-4-06-376589-2
3 20160609a9. června 2016[25]978-4-06-390633-2
4 20161130a30. listopadu 2016[26]978-4-06-390664-6
5 20170809a9. srpna 2017[27]978-4-06-390720-9
6 20210209a9. února 2021[10]978-4-06-522252-2
Hataraku saikin
Č. Datum vydání ISBN
1 20180209a9. února 2018[28]978-4-06-510910-6
2 20180709a9. července 2018[29]978-4-06-512138-2
3 20181009a9. října 2018[30]978-4-06-513423-8

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FOBIAN, Peter. I Asked a Med Student What He Thought About Cells at Work!. Crunchyroll [online]. 2018-08-02 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Cells at Work! Vol. 1. ComiXology [online]. [cit. 2022-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-08-30. (anglicky) 
  3. a b c d e Cells at Work! TV Anime Stars Tomoaki Maeno, Kana Hanazawa. Anime News Network [online]. 2018-01-25 [cit. 2022-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c d Cells at Work Casts Takahiro Sakurai, Saori Hayami, M.A.O, Nobuhiko Okamoto. Anime News Network [online]. 2018-04-25 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c RESSLER, Karen. Cells at Work Reveals Additional Cast, Opening Theme Song, July 7 Premiere. Anime News Network [online]. 2018-05-25 [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Cells at Work Anime's Video Reveals More Cast Members. Anime News Network [online]. 2018-06-17 [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. 「ペルソナQ」P3とP4が別マガとシリウスで同時コミカライズ連載. Natalie [online]. Natasha, 2015-01-26 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  8. HODGKINS, Crystalyn. Akane Shimizu's Cells at Work! Manga Ends in January. Anime News Network [online]. 2020-12-25 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. 清水茜「はたらく細胞」がシリウスで完結、「ミラキュラス」のコミカライズ連載も. Natalie [online]. Natasha, 2021-01-26 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  10. a b はたらく細胞 (6) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  11. Kodansha Comics Licenses The Prince in His Dark Days, Cells at Work! Manga. Anime News Network [online]. 2016-03-22 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. 工作細胞. Tong Li [online]. [cit. 2022-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-30. (čínsky) 
  13. Fall 2019 New Licensing Announcements from Kodansha Comics + Vertical. Kodansha Comics [online]. 2019-03-11 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Kodansha Comics Licenses Cells at Work! Spinoffs, That Time I Got Reincarnated (Again!) as a Workaholic Slime Manga. Anime News Network [online]. 2020-06-03 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. MATEO, Alex. Kodansha Comics Licenses The Iceblade Sorcerer Shall Rule the World Manga, Cells at Work Spinoffs. Anime News Network [online]. 2021-10-29 [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. CiNii Books 著者 - 吉田, はるゆき. ci.nii.ac.jp [online]. [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (japonsky) 
  17. Cells at Work! Manga Gets Spinoff Focusing on Intestinal Bacteria. Anime News Network [online]. 2017-04-06 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. 「はたらく細胞」の腸内版!スピンオフ「はたらく細菌」がなかよしで開幕 - コミックナタリー. Natalie [online]. Natasha, 2017-04-03 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (japonsky) 
  19. Cells at Work: Bacteria! Manga Ends in July. Anime News Network [online]. 2020-06-03 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. HODGKINS, Crystalyn. Cells at Work: Bacteria Manga Gets New Chapter. Anime News Network [online]. 2021-12-18 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. SHERMAN, Jennifer. Cells at Work! Gets BLACK Spinoff Manga in June. Anime News Network [online]. 2018-05-18 [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. PINEDA, Rafael Antonio. Cells at Work! Code Black Manga Ends on January 21. Anime News Network [online]. 2021-01-14 [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. はたらく細胞 (1) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  24. はたらく細胞 (2) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  25. はたらく細胞 (3) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  26. はたらく細胞 (4) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  27. はたらく細胞 (5) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-20]. Dostupné online. (japonsky) 
  28. はたらく細菌(1) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (japonsky) 
  29. はたらく細菌(2) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (japonsky) 
  30. はたらく細菌(3) [online]. Kódanša [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (japonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]