Carlingford Lough

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlingford Lough
Pohled přes zátoku směrem k pohoří Mourne na severu
Pohled přes zátoku směrem k pohoří Mourne na severu
Šířka1,7 - 5,5 km
Délka15 km
Zeměpisné souřadnice
Nadřazený celekAtlantský oceán
Podřazené celkyIrské moře
SvětadílEvropa
StátIrskoIrsko Irsko, Severní IrskoSeverní Irsko Severní Irsko
PřítokyNewry River, Newry Canal, Whitewater River, Cassy River, Ryland River
Map

Carlingford Lough (irsky Loch Cairlinn; v ulsterské skotštině Carlinford Loch nebo Cairlinfurd Loch) je mořská zátoka na východním pobřeží Irska. Středem zátoky v celé její délce prochází státní hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Z politicko-administrativního hlediska je jižní břeh zátoky součástí hrabství Louth v Irsku, zatímco severní břeh přináleží severoirskému hrabství Down. Téměř souběžně se státní hranicí zátokou prochází i hranice severoirské chráněné krajinné oblasti Mourne and Slieve Croob AONB (Area of Outstanding Natural Beauty).[1]

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Pojmenování zátoky pochází ze staronorského jména Kerlingfjǫrðr, což volně přeloženo znamená úzká bažinatá zátoka. Historicky byla pro zátoku používána irská jména Cuan Snámh-Aighneach, Snámh - Aighneach nebo Cuan Cairlinne. Starší anglický název byl Nury (Newry) Bay.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Carlingford Lough

Z geomorfologického hlediska je Carlingford Lough fjordem ledovcového původu. Tato zátoka je spolu s Lough Swilly v hrabství Donegal a Killary Harbour v hrabství Galway a Mayo jedním ze tří fjordů v Irsku.

Šířka přibližně 15 km dlouhého fjordu se pohybuje od necelých dvou po maximálně 5,5 km. Nejužší místo je mezi mysy Greenore Point na jihu a Duggans Point na severu. Zátoka je obklopená horami - pohořím Mourne na severu a pohořím Cooley na stejnojmenném poloostrově na jihu.

Největším sídlem na břehu zátoky je severoirské město Warrenpoint, které se nachází v nejzápadnější části fjordu při ústí řeky a kanálu Newry. Dalšími sídly na severním břehu jsou vesnice Rostevor a Greencastle. Na jižním břehu na poloostrově Cooley se nachází město Carlingford a dvě menší sídla Omeath a Greenore, která od roku 1876 spojovala místní železnice. Tato železniční trať, hojně využívaná pro turismus, byla zrušena k 1. lednu 1952.

Maják Haulbowline Lighthouse u vjezdu do zátoky

Vjezdu do zátoky dominuje činný maják Haulbowline Lighthouse.Tento 34 metrů vysoký kamenný maják byl vybudován v roce 1824 poblíž mysu Cranfield Point (irsky Pointe Chreamhchoille) v hrabství Down, který je nejjižnějším bodem Severního Irska. Provoz majáku byl automatizován v roce 1965.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Při severním břehu zátoky se nacházejí četné mělčiny a slaniska, která jsou jako zimoviště vyhledávána zejména populací bernešky tmavé (Branta bernicla hrota). Skaliska v ústí fjordu do Irského moře slouží jako hnízdiště rybáků, kteří loví potravu ve zdejších mělkých vodách.

Území Carlingford Lough o rozloze 830,51 ha je chráněno jako významné ptačí území. Oblast mezi  Killowen Point a Soldiers Point v severní části Carlingford Lough byla zapsána 9. března 1998 na seznam chráněných mokřadů podle Ramsarské úmluvy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Catlingford Lough na anglické Wikipedii a Haulbowline Lighthouse na anglické Wikipedii.

  1. Carlingford Lough na mapy.cz
  2. Important Bird Areas and potential Ramsar Sites in Europe [online]. [cit. 2017-04-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-09-28. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]