Cara Dušana (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cara Dušana
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cara Dušana (v srbské cyrilici Цара Душана) je známá ulice v srbské metropoli Bělehradu. Je hlavní dopravní osou lokality Dorćol a vede od chrámu Alexandra Něvského v ose řeky Dunaje k bělehradské zoologické zahradě a pevnosti Kalemegdan.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla z původní silnice, která vedla od brány Vidin kapija na východním okraji pevnosti Kalemegdan souběžně s Dunajem směrem na východ. Představovala přirozenou severní hranici původně turecké části města, která stála na dunajském svahu Bělehradu. Původně byla nazývána jen jako Vidinská silnice (srbsky Видински друм).

V roce 1839 se na ulici nacházelo první gymnázium v zemi.

Pod současným názvem se ulice objevuje již na historické mapě Bělehradu z roku 1903, včetně tramvajové trati, která vede ulicí i na začátku 21. století.

Severně od této ulice, v prostoru mezi ní a Dunajem, žili kdysi bělehradští Židé.[1]

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 249. (srbochorvatština) 
  2. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 268. (srbochorvatština) 
  3. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 269. (srbochorvatština)