Boudhanáth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boudhanáth
Poloha
AdresaKáthmándú, NepálNepál Nepál
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boudhanáth či Boudhanath (nepálsky: बौद्धनाथ; névársky: खास्ति चैत्य; standardně tibetsky: བྱ་རུང་ཁ་ཤོར།, romanizováno: Džarung Khašór), také známý jako Baudhanath, je stúpa v nepálském hlavním městě Káthmándú.[1] Nachází se asi 11 km od centra, na severovýchodním předměstí města. Díky své mohutné mandale je jednou z největších kulovitých stúp v Nepálu i na světě.[2]

V důsledku přílivu velké populace uprchlíků z Tibetu bylo kolem Boudhanáthu postaveno více než 50 gomp (tibetských klášterů). Od roku 1979 je stúpa na seznamu světového dědictví UNESCO. Spolu se Svajambhúnáthem je jedním z nejoblíbenějších turistických míst v oblasti Káthmándú.

Stúpa leží na starobylé obchodní cestě z Tibetu, která vstupuje do údolí Káthmándú u vesnice Sankhu v severovýchodním cípu a pokračuje ke starobylé a menší stúpě Čabahil s názvem Čarumati stúpa (často nazývané Malý Boudhanáth). Poté se stáčí přímo na jih a směřuje přes řeku Bagmati do Lalitpuru (Pátanu), čímž obchází hlavní město Káthmándú (které bylo postaveno později).[1] Tibetští obchodníci u Boudhanáthu odpočívali a obětovali modlitby po mnoho staletí. Když v 50. letech 20. století přišli do Nepálu uprchlíci z Tibetu, mnozí se rozhodli žít v okolí Boudhanáthu. Říká se, že ve stúpě jsou uloženy ostatky Buddhy Kassapy.

Zemětřesení v roce 2015[editovat | editovat zdroj]

Oprava stúpy Boudhanáth poté, co byla poškozena zemětřesením v roce 2015

Nepálské zemětřesení v dubnu 2015 stúpu Boudhanáth vážně poškodilo a způsobilo vážné praskliny v kopuli. V důsledku toho musela být celá konstrukce nad kopulí i s náboženskými relikviemi, které obsahovala, odstraněna, což se podařilo do konce října 2015. Rekonstrukce začala 3. listopadu 2015 rituálním umístěním nového centrálního sloupu neboli „stromu života“ pro stúpu na vrchol kopule [3]

Stúpa byla znovu otevřena 22. listopadu 2016. Renovaci a rekonstrukci organizoval Výbor pro rozvoj oblasti Boudhanath (Boudhanath Area Development Committee, BADC). Opravy byly financovány výhradně ze soukromých darů buddhistických skupin a dobrovolníků. Podle BADC stála 2,1 milionu dolarů a více než 30 kg zlata. Opravenou stavbu slavnostně otevřel premiér Pushpa Kamal Dahal. Nepálská vláda však byla kritizována za pomalé tempo při rekonstrukci zemětřesením poškozených památkových objektů, jako jsou chrámy, přičemž mnoho z nich zůstalo neopraveno.[4] [5]

Panoráma[editovat | editovat zdroj]

Panorama stúpy Boudhanáth
Panorama stúpy Boudhanáth

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boudhanath na anglické Wikipedii.

  1. a b Snellgrove, David.
  2. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2023-01-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-02-09. 
  3. Archivovaná kopie [online]. [cit. 2023-01-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-31. 
  4. www.theguardian.com. Dostupné online. 
  5. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • The Legend of the Great Stupa and The Life Story of the Lotus Born Guru. Keith Dowman. (1973). Tibetan Nyingma Meditation Center. Dharma Books. Berkeley, California.
  • Psycho-Cosmic Symbolism of the Buddhist Stūpa. Lama Anagarika Govinda. (1976) Dharma Books. Berkeley, California. ISBN 0-913546-35-6; ISBN 0-913546-36-4 (pbk).
  • KORN, Wolfgang. The Traditional Newar Architecture of the Kathmandu Valley: The Stūpas and the Chaityas. [s.l.]: Ratna Pushtak Bhandar, 2015. ISBN 9789937330848. 
  • KARKI, Binod; SHRESTHA, Sachin Yagol. The Great Boudha Stupa. [s.l.]: Shree Boudhanath Area Development Committee, 2016. ISBN 9789937005326. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]