Bohumil Bílý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohumil Bílý
Narození22. září 1921
Bratislava
Úmrtí28. února 2002 (ve věku 80 let)
Místo pohřbeníVršovický hřbitov
Povoláníkatolický kněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohumil Bílý (22. září 1921 Bratislava28. února 2002) byl český římskokatolický kněz.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Bratislavě českým rodičům. Chodil zde na základní školu a do roku 1939 studoval na Masarykově státním reálném gymnáziu. Poté se rodina musela kvůli rozpadu Československa vrátit do Prahy, kde Bohumil Bílý o rok později složil maturitu. Kvůli uzavření vysokých škol nemohl dál studovat svou oblíbenou fyziku, a proto se přihlásil na dvouletý elektrotechnický obor na Druhé průmyslové škole. Poté po nějakou dobu pracoval ve Fyzikálním ústavu v Praze a místo totálního nasazení v Německu pracoval v rentgenové laboratoři Škodových závodů v Plzni.[1]

Po válce se místo fyziky rozhodl studovat na Teologické fakultě UK v Praze.[2] Dne 23. dubna 1950 byl vysvěcen na kněze. V září téhož roku nastoupil vojenskou službu u Pomocných technických praporů, kde zůstal více než 3,5 roku - propuštěn byl až na Silvestra roku 1953.

Svou kněžskou službu zahájil v Plotišti nad Labem (dnes místní část Hradce Králové), kde setrval do roku 1956. Poté působil až do rok 1992, kdy odešel kvůli zhoršujícímu se zdraví do důchodu, v kostele svaté Ludmily na pražském Náměstí Míru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MIKULA, Pavol. Kněz Bohumil Bílý. Kaplan génius, kterého církev téměř neznala [online]. Getsemany.cz, 2/2017. Dostupné online. 
  2. DVOŘÁKOVÁ, Irena. Fyzikální vzdělávání žáků a učitelů v projektu Heuréka. Praha, 2011. Disertační práce. Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. Vedoucí práce doc. RNDr. Leoš Dvořák, CSc.. Dostupné online.