Bohemiclavulus mirabilis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBohemiclavulus mirabilis
Stratigrafický výskyt: svrchní karbon (geol. stupeň gžel), asi před 300 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Obrazová rekonstrukce
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
TřídaSynapsida
ŘádPelycosauria
PodřádEupelycosauria
ČeleďEdaphosauridae
RodBohemiclavulus
Spindler et al., 2019
Binomické jméno
Bohemiclavulus mirabilis
Spindler et al., 2019
Synonyma
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohemiclavulus mirabilis („podivný hřebíček z Čech“) byl druh menšího, vývojově primitivního pelykosaura žijícího na území dnešní České republiky v období konce karbonu (mladší prvohory, asi před 300 miliony let) na území Kounova (okres Rakovník). Druh B. mirabilis byl formálně popsán v roce 2019 Frederikem Spindlerem, Sebastianem Voigtem a Janem Fischerem na základě izolovaného hřbetního obratle nalezeného již na konci 19. století a popsaného přírodovědcem Antonínem Fričem. Původně byl řazený do rodu Edaphosaurus a později i do rodu Ianthasaurus. Jeho jméno odkazuje na delikátní povahu páteřních tuberkulí zkamenělého nálezu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nalezený obratel náleží primitivnímu pelykosaurovi řazenému do čeledi Edaphosauridae a blízce příbuznému rodu Ianthasaurus. Dosahoval délky okolo půl metru a na zádech nesl výraznou hřbetní plachtu. Pro nedostatek fosilních nálezů není jasné, čím se živil, ale s největší pravděpodobností byl hmyzožravý, stejně jako jeho příbuzný Ianthasaurus.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Frederik Spindler; SEBASTIAN VOIGT; JAN FISCHER. Edaphosauridae (Synapsida, Eupelycosauria) from Europe and their relationship to North American representatives. PalZ. 2019. DOI 10.1007/s12542-019-00453-2. 

Související články[editovat | editovat zdroj]