Bořinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Bořinka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Cesta
Cesta
Základní informace
Vyhlášení15. listopadu 1990
VyhlásilOkresní národní výbor Český Krumlov
Nadm. výška486–515 m n. m.
Rozloha8,93 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresČeský Krumlov
UmístěníHolubov, Chlum (Křemže)
Souřadnice
Bořinka
Bořinka
Další informace
Kód1281
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Bořinka je přírodní rezervace v okrese Český Krumlov. Nachází se v Křemžské kotlině, podél Křemžského potoka, jeden kilometr jižně od Křemže. Je součástí CHKO Blanský les.

Předmětem ochrany je zbytek reliktního boru na hadci, významné mineralogické naleziště. Trhliny v hadci vyplňuje často hadcový magnezit, který se zde dříve těžil, což dokládají drobná důlní díla (tzv. jeskyňky) ve stráni.[3] Na svazích jsou četné skalky, na nichž lze pozorovat různé fáze zvětrávání hadců.

Vliv odlišného geologického podkladu působí na složení flóry. V hadcových půdách se díky zvětrávání uplatňuje vysoká koncentrace uhličitanu hořečnatého a hořčík je pro většinu rostlin jedovatý. Jedinou původní dřevinou, která trvale odolává toxickým vlivům hadcového podkladu, je borovice lesní, proto převažujícím typem lesní vegetace v rezervaci je rozvolněný hadcový bor.[3] Lesní porosty jsou stejnověké, ve stáří sedmdesát až devadesát let. V bylinném patře jsou typickými druhy kostřava ovčí, strdivka nicí, silenka nadmutá, chrpa čekánek, mateřídouška vejčitá, zvonek okrouhlolistý, bělozářka větvitá, bedrník obecný, psineček tenký a válečka prapořitá.[3] Charakteristickým druhem hadcových borů je serpentinofyt sleziník hadcový, který se vyskytuje nerovnoměrně v rozptýlených trsech po celém území, včetně skalních štěrbin, vzniklých zvětráváním hadců. Vzácně najdeme v rezervaci kriticky ohrožený hvozdík kartouzek hadcový.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b c d Bořinka na ckrumlov.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]