Blížejov (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blížejov
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba18. století
Poloha
AdresaBlížejov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Blížejov
Blížejov
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blížejov je zámek ve stejnojmenné vesniciHoršovského Týnaokrese Domažlice. Postaven byl v barokním slohu během osmnáctého století na místě starší vodní tvrze.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Blížejov býval od čtrnáctého století rozdělen na dvě části, z nichž jedna patřila nejprve vladyckému rodu z Chotiměře a později k nahošickému panství. Ve druhé části na přelomu čtrnáctého a patnáctého století vznikla vodní tvrz. V té době část vesnice s tvrzí patřila Hrochovi z Blížejova uváděnému v letech 1379–1403 a po něm Václavu Šrotovi z Metelska (1413–1415). Později se dostala do majetku rodu Blížejovských z Blížejova, kterým patřila až do roku 1542.[1] Další dějiny tvrze jsou nejasné. Určitá část vesnice však ve stejné době patřila Jetřichovi Blížejovskému, který ji roku 1552 prodal Václavu Henigárovi ze Seeberka, který sídlil v Nahošicích.[2]

Od poloviny sedmnáctého století část s tvrzí patřila Horšovskému Týnu. Panské sídlo tak již nebylo potřebné a tvrz nejspíš zchátrala. Teprve v osmnáctém století byl na jejím místě postaven barokní zámek upravený ve druhé polovině devatenáctého století. Ve druhé polovině dvacátého století upravil zámeckou budovu místní národní výbor na ordinace Okresního ústavu národního zdraví.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Západní Čechy. Příprava vydání Miloslav Bělohlávek. Svazek IV. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1985. 528 s. Kapitola Blížejov – zámek, s. 35. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Klatovsko. Svazek IX. Praha: Jiří Čížek – ViGo agency, 2000. 268 s. Kapitola Tvrze v okolí Lštění, s. 124. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]