Bitva na Harzhornu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva na Harzhornu
konflikt: Krize třetího století, války Říma s Germány
Pravděpodobný průběh tažení císaře Maximina Thraxe
Pravděpodobný průběh tažení císaře Maximina Thraxe

Trváníkolem roku 235
MístoHarzhorn, dnešní Dolní Sasko, Německo
Souřadnice
Výsledekvítězství Římanů
Strany
Římská říšeŘímská říše Římská říše germánské kmeny
Velitelé
Maximinus Thrax neznámý
Síla
9 000 neznámá
Ztráty
neznámé neznámé

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva na Harzhornu se odehrála ve 30. letech 3. století (patrně v roce 235) mezi Římany a Germány na svazích vrchu Harzhorn, nedaleko dnešního města Bad Gandersheim. Římská legie zde pravděpodobně germánské kmeny porazila nebo donutila k ústupu. Bitva není zaznamenána v písemných pramenech té doby, opírá se pouze o archeologické nálezy na místě bitvy.

Historický kontext[editovat | editovat zdroj]

V letech předcházejících bitvě germánské kmeny, hlavně Alamanů, Gótů a Vandalů podnikaly čím dál častější nájezdy na Limes Romanus na řece Rýn a přitom napadali římské provincie Horní Germánii a Dolní Germánii. Situace na Limes Romanus byla tak vážná, že se do oblasti přesunul i mladý římský císař Alexander Severus se svojí matkou, který se snažil s Germány dojednat smírné řešení krize v podobě placení tributů. Jeho jednání vyvolalo nevoli v římských legiích, které chtěli krizi vyřešit vojenským tažením do Germánie s vidinou tučné kořisti a proto císaře i s jeho matkou zavraždili. Římští vojáci si následně zvolila novým císařem důstojníka ze svých řad Maximina Thraxe, ten vojsku slíbil bohatou kořist z vojenského tažení do Germánie.

Tažení a bitva[editovat | editovat zdroj]

O velikosti římské armády ani o průběhu tažení do Germánie se z písemných ani archeologických nálezů mnoho neví. Pravděpodobně se Římané vraceli z tažení na území kmene Svébů cestou, která procházela údolím pod vrchem Harzohorn. Z více než 600 nalezených artefaktů, od seker, dílů římských vozů až po mince a šipky, které byly nalezeny na zalesněném kopci[1] se archeologové domnívají, že germánské kmeny zatarasili cestu v údolí, proto se Římané rozhodli zaútočit za pomoci katapultů, lučištníků a jízdy na germánské křídlo při vrcholu harzhornského kopce. Na vrcholu kopce došlo ke střetu s Germány. Podle rozmístění nalezených cvočků z podrážek římských vojáků se archeologové domnívají, že Římané z bojiště odcházeli v uspořádaném šiku, z čehož usuzují, že bitva skončila jejich vítězstvím. Římané po bitvě pokračovali v pochodu k Moguntiaku.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CURRY, Andrew. Discovery of Roman Battlefield Poses Historical Riddle. Spiegel [online]. 2008-12-16 [cit. 2017-11-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]