Birnenhonig

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Birnenhonig
Základní informace
Místo původuŠvýcarsko
Složení
hruška
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Birnenhonig, nazývaný také Birnenkraut, Birnendicksaft, Birähung nebo Birnenkonzentrat, je neprůhledná, hustá, hnědá až černohnědá, zahuštěná ovocná šťáva z hrušek (občas jsou použita také jablka), rozšířená převážně v centrální části Švýcarska.

V kantonech Vaud, Freiburg, Neuenburg a Jura jsou vyráběny podobné výrobky jako Vin cuit nebo Raisinée. Komerční verze se nazývá Birnel a je vyráběna společností Unipektin Ingredients AG v obci Eschenz.

Birnenhonig byl známý již ve středověku, ještě před zavedením průmyslové výroby cukru v polovině 18. století a s ním spojené výroby marmelád.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dnes se Birnenhonig používá především jako pomazánka na chléb nebo k oslazení, případně jako přísada do lucernského perníku. Často je ale používán v kombinaci s vařenými bramborami tzv. Gschwellti nebo syrovátkovým sýrem Ziger. Za druhé světové války se Birnenhonig používal s mlékem jako náhražka bílé kávy z důvodu nedostatku pravé kávy. Před rozšířením cukru, byl v některých regionech Birnenhonig používán také ke krmení včel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Birnenhonig na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]