Bezovec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bezovec
Bezovec
Bezovec

Vrchol743 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříPovažský Inovec
Souřadnice
Bezovec
Bezovec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bezovec je vrch o nadmořské výšce 743 m v Považském Inovci na Slovensku. V jeho okolí se nachází stejnojmenné rekreační a lyžařské středisko. Je vyhledáván turisty kvůli dalekým výhledům.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bezovec je nejvyšším vrcholem Nízkého Inovce a nachází se ve střední části pohoří Považský Inovec v katastrálním území obce Nová Lehota. Je vzdálen od Piešťan 20 a Nového Mesta nad Váhom asi 30 km.

Je tvořen jurskými a spodněkřídovými horninami zliechovské jednotky krížňanského příkrovu, ve kterém převládají slínovce a vápence. Pokrývají ho převážně bučiny, ve vrcholové části sutinové lesy s javory. Roste zde vzácná Strdivka vysoká (Melica altissima).

Turistika a sport[editovat | editovat zdroj]

Z vrcholu je výhled na hřeben Bílých Karpat, Pováží, Tribeč a Ponitří. Ve středisku je možnost ubytování a občerstvení. Lyžařské podmínky jsou vhodné kromě sjezdového i pro běžecké lyžování. Sjezdovky jsou vybaveny umělým zasněžováním a nočním osvětlením. V současné době[kdy?] probíhá výstavba nového bike-parku pro letní využití oblasti na horských kolech.

Bezovec je východiskem pro výlety na zříceniny hradu Tematín (3,5 km), Topoľčianský hrad (5,5 km), nebo k prameni Dastínské kyselky (3,5 km). Střediskem vede červená hřebenovka.

Pojmenována je po něm planetka 1963 Bezovec.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bezovec na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]