Berla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Berle)
Hlavice biskupské berly. Irsko, 9. stol.

Berla (z lat. ferula, hůl[1]) je pevná hůl, sloužící primárně jako opěra při chůzi. Pastýřská hůl se zahnutým koncem byla vzorem pro žezlo egyptských faraonů. Může být také insignií (odznakem úřadu) prelátů, a to biskupů, arcibiskupů, děkanů a opatů v některých křesťanských církvích.

Pastýřská hůl[editovat | editovat zdroj]

Dřevěná berla byla odedávna hlavním nástrojem i symbolem poutníků a pastýřů. Pastýřům zejména drobného dobytka sloužila ke shánění stáda, případně i k obraně. Už ve starověku bývala atributem panovníků: krátkou berlu se zahnutým koncem užívali jako žezlo například faraóni ve starověkém Egyptě, příklad byl nalezen v hrobě faraona Tutanchamona.

Francie, 13. stol.
Francie, 13. stol.
Francie, 18. stol.
Francie, 18. stol.
Ferula, Rusko, 20. stol.
Ferula, Rusko, 20. stol.

Biskupská berla[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Biskupská berla.

Ozdobná pastýřská hůl, nahoře ukončená hlavicí, nebo zahnutá do tvaru písmene C, písmene T (tau) nebo zavinutá do spirály, se stala v raném středověku odznakem úřadu a symbolem křesťanských biskupů jako biskupská berla (lat. pedum). Symbolicky se předává jako pověřovací atribut moci. V katolické, anglikánské a některých protestantských církvích ji užívá biskup nebo opat při slavnostních příležitostech, obvykle s dalšími odznaky (mitra, pektorál, prsten), a drží ji v levé ruce. Ve východních církvích se užívá ferula ve tvaru písmene T s mírně ohnutým horním ramenem.

Papežové někdy užívají berlu, někdy ferulu ve tvaru kříže.

Berle[editovat | editovat zdroj]

Berle do podpaží
Berle na předloktí "Ganymed"

Jako pomůcka při chůzi se už ve středověku užívaly dřevěné podpažní berle, často směrem vzhůru rozvidlené a opatřené poduškou, o niž se člověk v podpaží opírá. Dnes se častěji používají kratší „francouzské hole“, kovové předloketní berle s otevřenou nebo uzavřenou plastikovou objímkou na předloktí a s držadlem.

Metaforický význam[editovat | editovat zdroj]

Berla nebo častěji berlička může v přeneseném smyslu znamenat oporu něčeho chatrného, co ji nezbytně potřebuje, aby nepadlo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V. Machek, Etymologický slovník. Heslo Berla.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný, heslo Berla. Sv. 3, str. 821
  • LOJEK, Antonín Symbolika biskupské hole v obraze. [The symbolism of the crosier in paintings.] Melior est aquisitio scientiae negotiatione argenti. Pocta prof. Ignácovi Antonínovi Hrdinovi, O.Praem k šedesátým narozeninám. Praha : Královská kanonie premonstrátů na Strahově, 2013 - (Šidlovský, E.; Valeš, V.; Polesný, J.), s. 167-179 ISBN 978-80-260-3820-7

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]