Beautiful Thing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beautiful Thing
Původní názevBeautiful Thing
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka90 min
Žánryromantická komedie
příběh o dospívání
LGBT film
NámětJonathan Harvey
ScénářJonathan Harvey
RežieHettie MacDonald
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleScott Neal
Ben Daniels
Linda Henry
Glen Berry
Tameka Empson
… více na Wikidatech
ProdukceTony Garnett
Bill Shapter
HudbaJohn Altman
KameraChris Seager
StřihDon Fairservice
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené království 21. června 1996
Produkční společnostiFilm4 Productions
World Productions
DistribuceSony Pictures Classics
Beautiful Thing na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beautiful Thing (tj. Krásná věc) je britský film režisérky Hettie MacDonaldové z roku 1996, který pojednává o vztahu dvou teenagerů. Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Jonathana Harveye.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film se odehrává na londýnském předměstském sídlišti Thamesmead v Bexley. Jamie a Ste, kteří bydlí vedle sebe v jednom domě, chodí do stejné školy. Jamie bydlí se svou matkou Sandrou, která pracuje jako servírka a snaží se získat licenci na provoz vlastní hospody. Jejím přítelem je o několik let mladší Tony. Ste žije se svým otcem alkoholikem a starším bratrem. Když se jednou Jamieho matka vrací večer z práce, potká Stea, který odmítá jít domů, protože ho otec a bratr opět zbili. Přespí proto u Jamieho v pokoji. Stejně tak i druhou noc, protože ho doma opět zmlátili. Spí v jedné posteli a dojde mezi nimi k sexuálnímu kontaktu. Ste druhý den ráno uteče z pokoje do svého bytu. Na párty, která se koná večer, mu Jamie vyzná lásku. Ste sice nejprve podrážděně odmítne, ale i on je zamilovaný. Jamie ukradne v trafice časopis pro gaye, kde najde inzerát na hospodu pro homosexuály a se Steem se tam vydají. Matka se ze školy doví, že jejího syna šikanují spolužáci kvůli homosexualitě a objeví v jeho pokoji gay časopis. Proto oba sleduje a zjistí, kam spolu odjeli. Po jeho návratu se pohádají a matka prozradí, že dostala nabídku vést hospodu v jihovýchodní části Londýna ve čtvrti Rotherhithe. Také se rozejde s Tonym. Jamie se s matkou usmíří a přemluví ji, aby s nimi jela do gay podniku. V závěrečné scéně Jamie a Ste tančí mezi domy sousedům pod okny na píseň Dream a Little Dream od Cass Elliot. Matka se k nim přidá a tančí se sousedkou Leahou.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Linda Henry Sandra Gangel
Glen Berry Jamie Gangel, její syn
Scott Neal Ste Pearce
Tameka Empson Leah Russell
Ben Daniels Tony

Divadelní hra[editovat | editovat zdroj]

Divadelní hra, která byla předlohou filmu, měla premiéru 28. července 1993 v londýnském Bush Theatre v režii Hettie MacDonaldové. Hra hostovala i v dalších londýnských divadlech a v roce 1996 byla zfilmována pro Channel Four Films.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]