Bačkov (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bačkov
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbarokní
Výstavbapřed r. 1458 (tvrz)
Přestavbaokolo 1750 (první zámek), okolo 1786 (druhý zámek)
Zánik2011
Stavebníkneznámý
Další majiteléKlusákové z Kostelce, páni z Herreitu
Poloha
AdresaBačkov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Bačkov (zámek)
Bačkov (zámek)
Bačkov (zámek), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.
zámek Bačkov, rekonstrukce

Zámek Bačkov stál v obci Bačkov v areálu bývalého zemědělského družstva.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1307. Na přelomu 14. a 15. století došlo na místě zámku k výstavbě tvrze. Poprvé je však zmiňována až roku 1458. V 16. století bylo panství připojeno ke Světlé nad Sázavou. Na přelomu 17. a 18. století si Jan Oldřich Klusák z Kostelce za sídlo k řízení panství vybral zámek ve Zboží. K přestavbě tvrze na zámek došlo údajně kolem roku 1750. Kde přesně tento zámek stával však není známo, pravděpodobně bylo jeho zdivo kolem 1786 použito Janem Heřmanem z Herreitu k výstavbě druhého zámku. Následně se majitelé rychle střídali a po roce 1945 přešel do majetku státu. Byl svěřen zemědělskému družstvu, který zde měl nejprve kanceláře a později sklady. Později se ocitl v rukou soukromého majitele a zchátral, v roce 2011 došlo k jeho zboření.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o patrový pozdně barokní stavbu, patrně se zbytky zdiva původního panského sídla, o půdorysu obdélníka s mansardovou střechou. Fasádu člení římsy a lizény. Klenba sklepů je z cihel a patrně se jedná o zbytek původní tvrze. V přízemí se místy nacházejí zbytky valené klenby, v patře už jsou stropy bez dochovaných kleneb. Na západě bylo později přistavěno úzké křídlo kryté valbovou střechou.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Zámek stával téměř v centru obce Bačkov. Okolo prochází jak místní komunikace, tak také žlutě značená turistická stezka od Lubna na Zboží. Nedaleko vede také silnice II/347 od Haber na Kunemil a cyklotrasa 4155 ze Zboží na Habry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Převzato ze zápisu jednání zastupitelstva obce Bačkov.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]