Banverket

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Banverket
Základní údaje
Datum založení1. července 1988
Datum zániku1. dubna 2010
Adresa sídlaBorlänge, Švédsko
Charakteristika firmy
MajitelŠvédsko
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pracovní vlak společnosti Banverket v Kiruně
Stanice Gällivare na síti Banverket

Banverket (VKM: BV) se sídlem v Borlänge byl v letech 1988 až 2010 organizací odpovědnou za provozování švédské železniční sítě. Byla řízená švédským Ministerstvem hospodářství a zaměstnávala asi 6500 zaměstnanců.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tak jako v jiných evropských zemích byly i ve Švédsku za provozování dráhy a údržbu a rozvoj železniční infrastruktury odpovědné státní železnice Statens Järnvägar (SJ). Tyto povinnosti však byly již v roce 1988 vyčleněny do samostatného státního podniku Banverket. Tímto oddělením provozování dráhy a provozování drážní dopravy se tak Švédsko stalo evropským lídrem liberalizace železniční dopravy.

Součástí Banverket byla také švédská železniční inspekce Järnvägsinspektionen, její pravomoci však po svém utvoření v roce 2004 převzal nezávislý švédský drážní úřad Järnvägsstyrelsen.

K 1. dubnu 2010 Banverket zanikl sloučením se správcem silniční infrastruktury Vägverket a organizací Statens institut för kommunikationsanalys do nově zřízeného celku Trafikverket.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Trafikverket [online]. Borlänge: Trafikverket, 2010-03-30 [cit. 2010-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-25. (švédsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]