Banisteriopsis caapi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBanisteriopsis caapi
alternativní popis obrázku chybí
Mladá rostlina Banisteriopsis caapi
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďmalpígiovité (Malpighiaceae)
Rodajahuaska (Banisteriopsis)
Binomické jméno
Banisteriopsis caapi
(Spruce ex Griseb.) C.V.Morton, 1931
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Banisteriopsis caapi, též známa jako ayahuasca, caapi nebo yagé je liána rostoucí v amazonské džungli z čeledi malpígiovité. Je užívána k přípravě stejnojmenného nápoje, entheogenu ayahuascy, jež má dlouhou historii používání jako lék a „rostlinná učitelka“ mezi domorodci z pralesa. Obsahuje harmalové alkaloidy harmin, harmalin a tetrahydroharmin, které všechny patří do skupiny beta-karbolinů a jsou to inhibitory monoaminooxidázy. Tyto látky umožňují primární psychoaktivní složce nápoje, DMT (obsažené v rostlinách jako je Psychotria viridis nebo caapi příbuzná Diplopterys cabrerana přidávaných do nápoje), být orálně aktivní.[1]

Jméno ayahuasca v kečuánsštině znamená „liána duše“. Šamany domorodých kmenů byla a stále je používána při náboženských a léčebných rituálech. Kromě svých psychedelických vlastností je caapi používána jako purgativum, účinně odstraňuje z těla parazity a pomáhá trávicí soustavě.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v tropické Jižní Americe v Kolumbii, Venezuele, Peru, Ekvádoru, severní Brazílii, Bolívii a severní Argentině.[2]

Alkaloidy[editovat | editovat zdroj]

Kmen obsahuje 0.11-0.83% beta-karbolinů, zejména harmin a tetrahydroharmin. Alkaloidy jsou však obsaženy ve všech částech rostliny.[3] Naměřené obsahy alkaloidů:

  • Harmin, 0.31-8.43%[3]
  • Harmalin, 0.03-0.83%[3]
  • Tetrahydroharmin, 0.05-2.94%[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Banisteriopsis caapi na anglické Wikipedii.

  1. Ayahuasca: alkaloids, plants & analogs
  2. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d Callaway, J. C.; Brito, Glacus S.; Neves, Edison S. (June 2005). "Phytochemical analyses of Banisteriopsis caapi and Psychotria viridis". Journal of Psychoactive Drugs 37 (2): 145–150.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]