Bamse

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bamse
Socha Bamse ve městě Angus
Socha Bamse ve městě Angus
Základní informace
Pohlavísamec
Narození1937
Honningsvåg
Úmrtí22. července 1944 (ve věku 6–7 let)
Montrose
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bamse (193722. července, 1944) byl legendární norský pes plemene bernardýn. Proslavil se během druhé světové války jako maskot norských námořních sil.

Bamse se proslavil jako maskot a miláček norských námořníků a také jako zachránce lidských životů. 9. února 1940 byl jmenován na plnohodnotného člena posádky lodi Thorodd. Tato loď byla jedna z 13 norských lodí, které po pádu Norska do rukou nacistického Německa uprchly do Velké Británie. Loď následně byla přebudována na minolovku a účastnila se bojových operaci na straně spojenců. Jejími domovskými přístavy byla města Montrose a Dundee ve Skotsku. Je známo, že Bamse během tohoto období zachránil minimálně 2 životy a o záchranu dalších se pokusil.

Bernardýnu Bamsovi byla udělena zvířecí podoba významného britského řádu Kříže krále Jiřího za statečné činy a na jeho památku byla ve skotském městě Angus postavena jeho socha.

Uhynul v roce 1944 a je pohřben ve městě Montrose. Jeho pohřbu se zúčastnily posádky šesti námořních lodí a stovky místních školáků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bamse na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]