Atentát v Rue Marbeuf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Atentát v Rue Marbeuf
Cílredakce libanonských novin
Mrtví lidé1
Zranění lidé63
Datum22. dubna 1982
Místo33, rue Marbeuf,
8. obvod
Francie Paříž, Francie
Hlavní podezřelýIlich Ramírez Sánchez
Použité zbraněvýbušnina
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Atentát v Rue Marbeuf byl teroristický útok, který se odehrál 22. dubna 1982 v ulici Rue Marbeuf v Paříži před budovou, kde ve třetím patře sídlila redakce libanonských novin Al-Watan al-Arabi. Při bombovém útoku zemřela jedna osoba a 63 jich bylo zraněno. Atentát je připisován Ilichi Ramírezovi Sánchezovi řečenému Carlos.

Průběh atentátu a jeho vyšetřování[editovat | editovat zdroj]

Bomba nastražená v autě způsobila jednu smrt a 63 zranění. Exilové noviny známé svým pro-iráckým postojem během probíhající íránsko-iráckého konfliktu a opozicí proti syrskému režimu, byly cílem útoku již koncem roku 1981. Zpočátku byly v podezření syrské tajné služby. Tři jiné útoky spáchané ve Francii, ve vlaku v březnu 1982 a v prosinci 1983 proti TGV v Tain-l'Hermitage a v Marseille podporovaly teorii Carlosovy stopy.

V roce 2011 byl Carlos za tyto činy odsouzen. Mělo se jednat o prostředek nátlaku na propuštění jeho německé partnerky Magdaleny Koppové a Švýcara Bruna Brégueta, oba členy jeho skupiny, kteří byli v únoru 1982 v Paříži zatčeni se zbraněmi a výbušninami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Attentat de la rue Marbeuf na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]