Aphyllorchis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAphyllorchis
alternativní popis obrázku chybí
Květenství Aphyllorchis montana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďvstavačovité (Orchidaceae)
RodAphyllorchis
Blume, 1825
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aphyllorchis je rod orchidejí. Jsou to nezelené pozemní byliny, vyživující se prostřednictvím symbiózy s houbou. Rod zahrnuje asi 30 druhů a je rozšířen v Asii a Austrálii. Největší areál má druh Aphyllorchis montana.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Aphyllorchis jsou vytrvalé, pozemní, nezelené a mykotrofní orchideje. Oddenek je krátký, s dužnatými svazčitými kořeny. Stonek je přímý, dužnatý, nevětvený, obvykle světle hnědý, ve spodní části na uzlinách s řídkými pochvami, v horní části s šupinovitými nezelenými listeny. Květenstvím je vrcholový hrozen složený z několika až mnoha květů. Květy jsou drobné až středně velké, resupinátní (otočené o 180°), často s dlouhou stopkou a semeníkem. Kališní lístky jsou volné, podobného tvaru a velikosti. Korunní lístky se podobají kališním, jsou však kratší a užší. Pysk je přirostlý k bázi sloupku. Hypochil (bazální část pysku) je často křídlatý, epichil (koncová část pysku) je celistvý nebo laločnatý, často nazpět prohnutý. Sloupek je dlouhý a úzký. Andreceum se skládá ze 2 plodných tyčinek s velmi krátkými nitkami a 2 sterilních staminodií. Blizna je konkávní, umístěná poblíž vrcholu sloupku. Tobolky jsou obvykle převislé.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Aphyllorchis zahrnuje asi 30 druhů. Je rozšířen v Asii a Austrálii.[1] V Asii sahá areál od Himálaje a Číny po Japonsko a Novou Guineu. Největší počet druhů roste v tropické jihovýchodní Asii a Himálaji. Velký areál, sahající od Indie a Číny po Japonsko a Novou Guineu, má druh Aphyllorchis montana. V Austrálii rostou 2 druhy, které jsou oba endemity Queenslandu.[2][3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Aphyllorchis je v taxonomii čeledi Orchidaceae řazen do podčeledi Epidendroideae a tribu Neottieae. Do tohoto tribu patří několik rodů vyskytujících se i v České republice. Ze zelených orchidejí je to okrotice (Cephalanthera) a kruštík (Epipactis), z mykotrofních hnědenec (Limodorum) a hlístník (Neottia).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CHEN, Xinqi; GALE, Stephan W. Flora of China: Aphyllorchis [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Atlas of Living Australia [online]. NCRIS. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]