Apatodon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxApatodon
Stratigrafický výskyt: Svrchní jura, před 150 až 145 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
RodApatodon
Binomické jméno
Apatodon mirus
Marsh, 1877
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Apatodon („klamavý zub”) je pochybné rodové jméno dinosaura, žijícího na konci období jury před asi 150 až 145 miliony let, na území současného Colorada (lokalita Garden Park) v USA.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto dinosaura má podobu zvětralého obratle, který paleontolog Othniel Charles Marsh omylem popsal jako "zub druhohorního prasete" a v roce 1877 pro něj stanovil vědecké jméno Apatodon mirus.[1] Již v roce 1890 se ale ukázalo, že se nejedná o fosilní zub, ale o obratel jakéhosi dinosaura.[2] Pravděpodobně se jednalo o fosilii teropoda druhu Allosaurus fragilis.[3] Původní fosilie se nicméně ztratila, proto přesné zařazení zatím není možné.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Marsh, O. C. (1877). Notice of some new vertebrate fossils. American Journal of Arts and Sciences. 14, 249-256.
  2. Baur, G. (1890). A review of the charges against the paleontological department of the U.S. Geological Survey and of the defense made by Prof. O. C. Marsh. American Naturalist. 24: 288-204.
  3. Olshevsky, G. (1991). A revision of the parainfraclass Archosauria Cope, 1869, excluding the advanced Crocodylia. Mesozoic Meanderings. 2, 196 pp.
  4. https://www.theropoddatabase.com/Non-theropods.htm#Apatodonmirus

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Turner, C. E. and Peterson, F. (1999). "Biostratigraphy of dinosaurs in the Upper Jurassic Morrison Formation of the Western Interior, U.S.A." Pp. 77–114 in Gillette, D.D. (ed.), Vertebrate Paleontology in Utah. Utah Geological Survey Miscellaneous Publication, 99-1.
  • Foster, J. R. (2003). Paleoecological Analysis of the Vertebrate Fauna of the Morrison Formation (Upper Jurassic), Rocky Mountain Region, U.S.A. New Mexico Museum of Natural History and Science: Albuquerque, New Mexico. Bulletin 23.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]