Anamur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anamur
Hrad Mamura
Hrad Mamura
Poloha
Souřadnice
StátTureckoTurecko Turecko
regionStředomořský region
provincieMersin
Anamur
Anamur
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel35 082 (2012)
Správa
StarostaMehmet Türe (MHP
Oficiální webwww.anamur.bel.tr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anamur je město v jižním Turecku ve Středomořském regionu. Leží na pobřeží Středozemního moře, asi 250 km východně od Antalie. Mys Anamur je také nejjižnějším bodem pevninského Turecka. Díky své poloze je Anamur nejteplejším místem v Turecku, takže se zde může naplno rozvíjet pěstování tropického ovoce a jeho vývoz. Anamur drží rekord v pěstování a vývozu jahod, banánů a jiných plodů tropického pásma. Turistický ruch zde není zatím příliš silný, i když známé letovisko Alanya je vzdáleno jen 3-4 hodiny cesty na západ. Turečtí i zahraniční turisté zde mají svá obydlí a letní domy. Doprava je odkázána na silnice a lodě.

Anamurium[editovat | editovat zdroj]

Starověké město, které leží ve svahu kopce je dnes historickou památkou na římskou kolonizaci této oblasti. Tvoří jej několik starověkých budov a komplex sestávající z lázní, divadla a malé promenády vyzdobené mozaikami.

Mamura[editovat | editovat zdroj]

Středověká křižácká pevnost plnila účel ochranné stavby. Její hradby se zachovaly s minimálním poškozením. Pozoruhodné jsou zejména tlusté zdi s přechody, schodišti, chodbami a dodnes stojícími věžemi. Součástí Mamury je také mešita, kterou zde postavili arabští dobyvatelé ve 12. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anamur na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]