Adolf Kaufmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf Kaufmann
Narození15. května 1848
Opava
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí25. listopadu 1916 (ve věku 68 let) nebo 2. prosince 1916 (ve věku 68 let)
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Povolánímalíř
PodpisAdolf Kaufmann – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Adolf Kaufmann a Karl Freih. v. Merode - reklama malířské školy z roku 1898 v Neue Freie Presse, Vídeň

Adolf Kaufmann (15. května 1848 Opava25. listopadu 1916 Vídeň) byl rakouský malíř krajin a marín.

Život[editovat | editovat zdroj]

Adolf Kaufmann byl nejdříve autodidakt, posléze studoval u Emile van Marcke de Lumen v Paříži. Jeho hojné studijní cesty ho vedly skoro celou Evropou, navštívil i Rusko či Orient. Běhm života žil v Paříži, Berlíně, Duesseldorfu a Mnichově. Od roku 1890 se natrvalo usídlil ve Vídni a založil si s Leflerem von Merodem malířskou školu pro dámy. Často se vracel do Francie. Adolf Kaufmann byl ovlivněn Barbizonskou školou. Upřednostňoval kontrastní, barevně intenzivní náladové motivy lesů, stromů a jezírek. Typické byly jeho postavy v barbizonském duchu. Byl mistrným malířem velkého talentu, obdržel mnoho uznání, medailí, ocenění. Jeho klientelou byli sběratelé, milovníci umění, šlechta a dokonce vysoká aristokracie.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Adolf Kaufmann byl velmi plodným malířem, který na svých cestách namaloval velké množství krajin. Jeho obrazy jsou dnes sběrateli velmi vyhledávány. Kaufmannovi krajiny jsou zastoupeny v mnoha soukromých sbírkách na celém světě. Některé obrazy byly prodány za značné ceny.

Adolf Kaufmann signoval svoje díla mnohdy různými pseudonymy, často se s pseudonymy měnil i styl malby. Kaufmann používal následující pseudonymy: A. Guyot, A. Papouschek, Widmar, G. Salvi, A. Jarptmann, R. Neiber, F. Wolf, J. Rollin, M. Bandouch, L. Bayer, L. Bauer. Některé z nich (např. J. Rollin) jsou připisovány zároveň i Karlu Kaufmannovi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]