Joran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Joran [ʒɔ.ʁɑ̃], popřípadě juran [ʒy.ʁɑ̃], je jméno horského studeného větru vanoucího ze severozápadu přes pohoří Jury. Je chladný a nárazovitý. Působení joranu postihuje oblast od Ženevy po Grenchen, ta zahrnuje i oblast Ženevského, Neuchâtelského a Bielského jezera.

Bouët[1] rozlišuje dva rozdílné typy joranů vznikajících z různých příčin:

  • joran dynamický (též joran studené fronty, francouzsky ‹Le Joran de front froid›) vzniká, když se oblast nízkého tlaku vzduchu přesouvá od severu z Francie přes region Franche-Comté a musí stoupat přes pohoří Jury. Tato povětrnostní situace nastává většinou, když nad severním Španělskem leží oblast vysokého tlaku vzduchu, nebo z oblasti Skotska zasahuje do jižní Evropy brázda nízkého tlaku vzduchu.
  • joran statický (též francouzsky ‹Le Joran d'orage›) je katabatický padavý vítr, který je pozorován většinou v podvečer mezi květnem a červencem. Podmínky vedoucí ke statickému joranu jsou zatím jen málo prozkoumány. Patrně jsou způsobeny v rozdílných hodnotách teploty a tlaku vzduchu mezi severním a jižním úpatím Jury. Zejména rozdíl teploty vzduchu mezi hřbetem a úpatím má vliv na rychlost nárazů větru a na rychlost větru vůbec. Na rozdíl teplot má vliv zastínění svahů Jury při západu slunce, ale též oblaky a oblačnost.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOUËT, Max. Climat et météorologie de la Suisse romande. Lausanne : Payot, 1985. S. 76–88.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BOUËT, Max. Climat et météorologie de la Suisse romande. Lausanne : Payot, 1985. S. 76–88.