Želva hvězdnatá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŽelva hvězdnatá
alternativní popis obrázku chybí
Želva hvězdnatá
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádželvy (Testudines)
Čeleďtestudovití (Testudinidae)
RodGeochelone
Binomické jméno
Geochelone elegans
(Schoepff, 1795)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Želva hvězdnatá (Geochelone elegans) je druh suchozemské želvy obývající Indii na jih a východ od řeky Gangy, Pákistán a Srí Lanku. Žije v suchých lesích a křovinách, aktivní je především v monzunovém období. Živí se trávou, květy a plody, výjimečně požírá také mršiny. Může se dožít 80–120 let.

Samice dosahují délky 20–30 cm a váhy až dva kilogramy, samci měří 14–18 cm a váží 600 až 800 gramů.[2] Karapax je nápadně vyklenutý a má černé nebo čokoládově hnědé základní zbarvení. Je rozdělen na množství kuželovitých štítků, na jejichž vrcholu je žlutá skvrna, ze které se rozbíhá směrem k okrajům štítku osm paprsků. Tato kresba umožňuje želvě snadno splynout se světlými a tmavými plochami na lesní půdě.

Pro svůj atraktivní vzhled je želva hvězdnatá populárním domácím zvířetem, její chov je však náročný a doporučuje se jen zkušeným chovatelům.[3] Druh je zařazen do druhé přílohy Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

V rámci evropských zoo je chován tento druh přibližně v 45 zoo.[4] Nejvíce jsou přitom zastoupeny v německých zoo. V rámci Česka jej chová z tradičních zoologických zahrad Zoo Praha, Zoo Ústí nad Labem, Zoo Ostrava a z dalších licencovaných zoo Krokodýlí zoo Praha, Terárium Praha[4] a Zoopark Zájezd[5]. Druh je zařazen do první přílohy Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES)

Chov v Zoo Praha[editovat | editovat zdroj]

První želva hvězdnatá se v Zoo Praha objevila již v roce 1936, tedy pět let po otevření zoo. Původní jedinec žil v zoo po dobu dvou let a následovala pauza až do roku 1962, kdy přišli další příslušníci tohoto druhu. Ti v ní žili až do roku 1969. Na počátku 21. století došlo k zabavení želv Inspekcí životního prostředí[6], a tak se v pražské zoo tento druh znovu objevil v letech 2004–2010/2011[4]. Aktuální pár přišel v roce 2014.[6] Teprve v dubnu 2016 se vylíhla první mláďata tohoto druhu v historii zoo.[7]

Tento druh je k vidění v expozici pouštních druhů plazů pojmenované Kattakum v pavilonu šelem a plazů v dolní části Zoo Praha.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].
  2. ZOO Praha Dostupné online
  3. EU Želva Dostupné online
  4. a b c www.Zootierliste.de. zootierliste.de [online]. [cit. 2018-11-18]. Dostupné online. 
  5. Lexikon zvířat – Zoopark Zájezd [online]. [cit. 2023-03-24]. Dostupné online. 
  6. a b Želva hvězdnatá - lexikon zvířat. www.zoopraha.cz [online]. [cit. 2018-11-18]. Dostupné online. 
  7. a b VELENSKÁ, Nataša. Hvězdičky. Trojský koník. 2016, čís. 2, s. 7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]